България може да продава успешно зелената си енергия на други държави от Европейския съюз, които не са изпълнили задълженията си за производство на ток от зелени централи. Това обявиха от Българската фотоволтаична асоциация.

Става въпрос за "статистическа продажба" на зелен ток на цената, на която той се изкупува от НЕК, без реален износ. Такава енергия могат да купуват държави като Великобритания и Полша, които закъсняват с покриването на изискванията за производство на чиста енергия.

Според европейските директиви до 2020 г. всички държави от съюза трябва да произвеждат около 20% от тока си от възобновяеми източници, припомня ТВ7.

Средната цена на инвестиция във фотоволтаична централа е съпоставима с тези в останалите държави - 350 евро за мегаватчас. В България обаче токът от тези централи се изкупува средно за 250 евро мегаватчас, което го прави конкурентен на европейския пазар.

В приетия миналата седмица Закон за енергетиката беше заложена възможността с тези приходи да се компенсира отпадането от сметките за ток на добавките за зелена и кафява енергия. В момента зеленият ток е около 16% от общото производство и България покрива европейските изисквания.

Със спирането на тези инвестиции за втора година обаче страната може да изостане, предупреждават инвеститорите. Те обявиха още, че са склонни да се споразумеят с НЕК за разсрочено връщане на отменената от съда такса за пренос.

Тя беше въведена от предишното правителство, за да се покрият част от загубите в НЕК. Държавата трябва да върне на производителите на зелен ток около 100-150 млн. лв. незаконно събрани такси за пренос.