В разгара на сезона, когато Слънчев бряг е пълен с туристи, проблемите с канализацията станаха нещо обичайно. Докога в най-големия ни курорт туристите ще се къпят в море, в което се изливат фекални води?

От началото на седмицата десетки зрители на bTV съобщават, че хотелите са наводнени, а миризмата на отходни канали - непоносима.

Повечето хотелиери крият за проблема, за да не прогонят туристите. „Не искайте от мен да кажа, че от канализацията излиза в разгара на туристическия сезон покрай хотелите, но проблем определено има поради факта, че две предприятия с държавно участие тероризират всички нас”, коментира хотелиерът Веселин Налбантов.

За хотелиера виновни са акционерното дружество „Слънчев бряг”, което е собственик на канализационната мрежа, и ВиК-Бургас, което експлоатира каналите.

„Проблемът е в определени часове, когато туристите използват най-много вода в курортния комплекс и проблемът се свежда до това - нарушения дисбаланс между хотелски комплекси, заведения за бързо хранене и всички обекти, които оперират на територията на комплекса”, обяснява обаче Златко Димитров, изп. директор на „Слънчев бряг” АД.

И въпреки че това се случва всяко лято, години наред управниците се позовават на едни и същи цифри - капацитетът на пречиствателната станция е за 50 хиляди души, а в курорта почиват между 250 и 280 хиляди.

„Мащабното строителство, което се развихри в Слънчев бряг, Влас и селищата в този регион е такова, че самият капацитет не стига”, заяви Димитър Гюров, говорител на ВиК-Бургас.

И докато строителството на хотели не спира, това на разширяване на капацитета на пречиствателната станция буксува. В края на миналия месец започнаха строителните работи край Равда, но обещанието е, че проблемът ще бъде решен в рамките на цели две години.