Езерата са чудесно място за туризъм, а някои могат да ви изненадат.

Вижте 10 от най-странните езера в света:

10. Езерото на медузите

Намира се в Палау и е него живее огромно количество медузи. Те са толкова много, защото езерото е доста изолирано от океана и в него няма много хищници.

Медузите мигрират от едната страна на езерото до другата всеки ден, като оформят ято от милиони.

9. Езеро Ресия с потопена църква в средата

Намира се в Южен Тирол в Италия.

Това е изкуствено езеро, което се е формирало при план за построяване на язовир и отбиване на близката река. Под водата остават няколко села, като най-високата постройка – кулата на църквата стърчи над водата.

През зимата, когато езерото замръзне до кулата може да се стигне с ходене по леда.

8. Горно езеро в Северна Америка – езерото, където се кара сърф

Когато говорим за сърф се сещаме за океански вълни. Но сърф може да се кара и на Петте Големи езера в Северна Америка. За съжаление вълните са достатъчно големи само през зимата, когато температурата на водата е 0-5 градуса Целзий. Може да видите сърфисти, които карат, а от костюмите им висят ледени висулки.

Те мажат лицата си с вазелин, за да се защитят от измръзване.

7. Езерото с вряла вода в Доминиканската република

По краищата му температурата е между 65 и 80 градуса, а навътре става още по-висока, но е невъзможно да се измери точно.

Тъй като се образува от вулканична активност, то е много нестабилно – понякога напълно пресъхва, а понякога направо ври и кипи.

6. Езеро с дворец

Намира се в Раджастан, Индия. Дворецът е ремонтиран и запазен и до днес. Горните му етажи са над водата, а до тези, които са останали под нея се организират гмуркания.

5. Езеро Байкал – с огромни количества метан

Това е езеро с тектоничен произход в Източен Сибир.

То е най-дълбокото езеро в света.

В него има висока концентрация на метан. Полетата с метан понякога са с диаметър 5 км и се виждат от Космоса. Те са прекалено големи, за да бъдат видяни от Земята.

4. Езеро в езерото – вулкана Таал, Филипините

В миналото изригванията на вулкана са били концентрирани на вулканичен остров, намиращ се близо до центъра на езеро Таал. Езерото запълва частично калдерата на вулкана, която се е образувала от бурни вулканични изригвания преди стотина хиляди години.

Гледката е невероятна – остров в острова, а по средата кратерно езеро. Още по-интересно е, че в центъра на кратерното езеро пък се издига голяма скала, която някога е била част от дъното на кратера, но сега е заобиколена от широкото 2 километра езеро. Тази скала някои наричат най-големият остров в езеро на остров в езеро на остров.

3. Лого Колорада – езерото с червена вода

Намира се в Боливия. То има червена вода и изглежда като Марсиански пейзаж.

Освен червена вода, тук може да видите и снежнобели пясък, по който се разхождат ята птици фламинго, които много обичат езерото.

2. Питч Лейк – езерото с асфалт

Това е езеро от течен асфалт. Намира се на остров Тринидад.

Стотици тонове природен асфалт се черпят всяка година от Питч-Лейк, но нивото му не спада.

Повърхността му е гъвкава и мазна. Ако опитате да „гребнете от неговата „вода”, тя ще започне да се точи на гъсти катранени нишки. Може да погълне човек или животно, наивно скитащи по повърхността му.

Как е възможно толкова странно явление? Оказва се, че падината, дълбока около 80 метра, е била някога кратер на вулкан и сега е съединена с неговото ждрело. И нефтът, бавно повдигайки се към повърхността, губи част от летливите си вещества. А след това, реагирайки с част от органичните вещества, попадащи по различни пътища във „водата” на езерото, се превръща в асфалт, при това с добро качество.

1. Езеро с акули

Едно езеро на голф игрище в Австралия наскоро бе превзето от... акули. Това станало, когато заради наводнение водите на близка река се срещнали с езерото.

Когато нивото на водата спаднало няколко акули останали в капана на езерото.

Голфърите много се забавляват от този факт. Макар че вече не смеят да влязат във водата, за да вадят паднали там топки за голф.