336 незаконни строежа чакат да бъдат съборени в общините по Черноморието. Това сочи справка в сайта на Дирекция „Национален строителен контрол” (ДНСК), направена от вестник "Монитор".

В Добричко те са 16, във Варненско – 76, и в Бургаско - 244. Общо влезлите в сила заповеди за премахване на незаконни градежи по крайбрежието са 905, като само изпълнението на 13 е било спряно от съда.

Най-много са по Южното Черноморие - 483. Във Варненско са 377, а в Добричка област - 45. Рекордьор по брой влезли в сила заповеди - 296, и непремахнати незаконни обекти по морето – 168, е Бургас.

Изпълнението на 4 от санкциите е спряно от съда. От януари 2004 г. в морския град са били разрушени 127 обекта. Най-дълго време - от 8 юли 2004 г., чака разрушаване едноетажна масивна пристройка към 3-етажна кооперация в центъра на града.

От по-малките общини в Бургаско с най-много влезли в сила заповеди на ДНСК – 76, е Несебър. Там за последните 9 години са премахнати изцяло 48 обекта, а един – частично.

Най-стар е случаят с масивна сграда в с. Равда, за която е издадена заповед за премахване от май 2005 г.. Собствениците вече са получили покана за доброволно изпълнение.

В Созопол най-старата неизпълнена заповед е от февруари 2006 г. и е за тавански етаж на жилищна сграда в местността Буджака. На нарушителя е връчена покана за доброволно изпълнение.

След февруари 2006 г. влезлите в сила заповеди са 58, като изпълнението на една е спряно от съда. 28 от санкционираните обекти още не са премахнати.

Във Варна най-старата спряна от съда заповед за премахване на незаконен градеж е от преди 8 години. Тя се отнася за надстройка на съществуваща едноетажна сграда в града. Имало е дори сключен договор с изпълнител на премахването.

От ноември 2003 г. пък се размотава премахването на подпорна стена на морски плаж „Чайка 2”. Тепърва ще се избира изпълнител на премахването.

В морската столица след септември 2004 г. има влезли в сила 319 заповеди за премахване на незаконни градежи. 252 от обектите вече са разрушени. За 8 бутането е било спряно от съда. 62 са в процедура за избор на изпълнител за премахване или са с покана за доброволно изпълнение.