Кметства и други служби от местната власт в Гърция вчера бяха окупирани от общински служители, които от няколко дни протестират срещу предвидените съкращения в държавния сектор. Правителството пое ангажимент да извърши съкращенията в замяна на пореден транш от спасителната международна помощ.

Очаква се ескалирането на напрежението в Гърция да продължи и през следващите дни. Двата най-влиятелни синдиката обявиха, че свикват 24-часова стачка на 16 юли.

Националната стачка е също е вследствие на планираните съкращения в държавната администрация и частния сектор, поискани от международните кредитори на Гърция, припомня Нова телевизия.

Междувременно, правителството подготви шоков данък лукс за собствениците на мощни автомобили и нови такси за притежателите на яхти с цел попълване на дупките в бюджета. Размерът на налозите ще се определя от големината на плавателния съд и кубатурата на двигателя.

Всички автомобили с мощност над 2000 кубически сантиметра попадат под силата на новия закон. Очаква се той да засегне 100 000 собственици на луксозни возила.

Властите са разпоредили притежателите на такива автомобили да не бъдат освобождавани от данъка, дори и още утре да върнат регистрационните номера. Налогът ще се плаща и със задна дата за миналата година.