Таксиметровият шофьор, който предизвика зверска катастрофа на Цариградско шосе снощи, е привлечен като обвиняем, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Михаил Куртев е обвинен, че е нарушил правилата за движение по пътищата.

Куртев се е движил с несъобразена скорост, загубил е контрол над автомобила и е излязъл в дясно от пътното платно, при което е предизвикал катастрофата с 12 пешеходци.

По непредпазливост е причинил смъртта на 25-годишната Станислава Асенова и средни телесни повреди на повече от един човек. Престъплението е извършено в пияно състояние – Куртев е управлявал автомобила с концентрация на алкохол в кръвта си 1.89 промила.

За извършеното от Михаил Куртев престъпление се предвижда наказание затвор от 5 г. до 15 г. През 1998 г. той е бил признат за виновен за това, че е шофирал с 2 промила и му е била наложена глоба.

В момента таксиметровият шофьор е задържан за 72 часа. Софийската градска прокуратура ще внесе искане за вземане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

„Вчерашната катастрофа в столицата е публична екзекуция на невинни хора”, заяви по-късно днес Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

„Услугата, която се предлага на хората, трябва да бъде качествена. Един човек, който е взел лиценз да извършва услуга – превоз на граждани – да ги превозва качествено, а не да ги избива по пътищата и да нарушава правилата за движение”, допълни той.

По думите му, в тази тежка ситуация съболезнованията на близките на пострадалите не са достатъчни. Според Кесяков има сериозни пропуски по отношение на контрола от таксиметровата фирма, където работи този шофьор.

Собственикът на таксиметровата фирма заяви за bTV, че се прави вътрешна проверка.

Снимки и видео от мястото на инцидента вижте тук