Вицепрезидентът на ЕЦБ Вито Констанцио заяви днес в своя реч в Сингапур, че еврозоната вероятно ще преживее продължителен период на слаб икономически растеж и поради това политиката на ЕЦБ ще трябва да остане силно стимулираща за дълго време.

Еврозоната изостава по отношение на икономическото възстановяване в САЩ и относно инфлационните рискове и това предполага, че ще е необходима по-продължителна стимулираща парична и лихвена политика от страна на ЕЦБ спрямо стимулиращата политика на Фед, посочи Констанцио, предаде БНР.

Вицепрезидента на ЕЦБ даде ясно да се разбере, че няма конкретен времеви хоризонт относно бъдещите насоки за паричната политика, които бяха оповестени от Марио Драги след края на заседанието на централната банка миналия четвъртък.

Бъдещи насоки за паричната политика са в линия с нашата политическа рамка, но те не са свързани с каквото и да е конкретна дата или времеви период, подчерта той.

Това изявление на Констанцио е във връзка с изявлението на Драги, че ЕЦБ ще запази настоящите ниски лихви или по-ниски лихви за "продължителен период" и последвалото изказване на Асмусен от ЕЦБ, че "продължителен период" означава повече от 12 месеца.