Международният валутен фонд (МВФ) занижи прогнозата си за световния икономически растеж през 2013 г. и предупреди за три "нови риска", които заплашват възстановяването на световната икономика.

В последния си доклад от МВФ понижиха прогнозата си за световния икономически растеж през настоящата година до 3.1%, след като през април прогнозираха 3.3% ръст. От финансовата институция също така занижиха очакванията си за ръста на икономиката през следващата година до 3.8%, в сравнение с 4.0% преди това.

Заедно с "огромния риск" от слабо икономическо възстановяване в Европа, има три нови проблема, които могат да поставят под заплаха световната икономика, заяви Оливие Бланшар от МВФ в интервю за CNBC.

"Първият от тях е Китай. Страната трябва да извърши много деликатно ребалансиране между инвестициите и потреблението, а рискът е, че инвестициите могат да намалеят преди потреблението наистина да се възстанови," смята Бланшар.

"Това би довело до по-нисък икономически растеж в Китай, дори под занижената оценка, която дават от фонда." МВФ понижи прогнозата си за икономическия растеж на държавата до 7.8% през 2013 г. и 7.7% през 2014 г.

Втората ключова заплаха са радикалните мерки, предприети от Япония за стимулирането на икономиката й, или така наречената "Абеномика", казва Бланшар.

"Абеномиката е много амбициозна програма, но и много рискова. Според нас поне две от подразделенията й все още не са напълно изчистени," заяви Бланшар. Той също така добавя, че фискалният стимул за фискална консолидация е "притеснителен."

Той определя свиването на програмата за изкупуване на активи от страна на Федералния резерв на САЩ като третия голям риск за световната икономика.

"Третият риск е рискът от настъпването на края на количественото улесняване в САЩ," казва той. "Това може да доведе до голяма волатилност. Ние смятаме, че волатилността ще намалее, но човек не може да бъде сигурен за това."

От МВФ също така предупреждават за опасностите, произтичащи от волатилността и забавянето на икономическия растеж на развиващите се пазари.

"Икономиките на развиващите се пазари бяха засегнати най-сериозно, след като увеличенията на лихвените проценти в развитите икономики, волатилността при цените на активите и слабата местна активност доведоха до отлив на капитали, спад в цените на акциите, нарастващи лихви по дълга и обезценяване на валути," се казва в доклада на МВФ.

"Вероятно ще станем свидетели на тенденция за отлив на капитали от развиващите се пазари", смята Бланшар, което според него се дължи на това, че САЩ вече е по-привлекателна за инвеститорите.

Икономическият растеж в развиващите се държави вече се очаква да бъде с "по-умерени темпове", казват от МВФ. Фондът занижи прогнозата си за икономическия растеж и на четирите държави от BRIC (Бразилия, Русия, Индия, Китай), както и за развиващите се пазари като цяло.

Оливие Бланшар предупреди, че 2-процентно понижение в икономическия растеж на развиващите се пазари може да понижи икономическия растеж в САЩ или еврозоната с около 0.5%.

МВФ занижи прогнозата си за ръста на САЩ до 1.7% през 2013 г. и 2.7% през следващата година, като преди това прогнозираше ръст от 1.9% и 2.9%, респективно. Прогнозата за тази година бе по-ниска, в сравнение с очакваните от Белия дом 2% икономически растеж.

МВФ също така занижи очакванията си за представянето на икономиката на еврозоната, която според фонда ще се свие с 0.6% през тази година преди да отчете ръст от 0.9% през 2014 г.