„България запази трудно постигнатата макроикономическа и финансова стабилност въпреки нестабилната политическа конюнктура“. Това заяви по време на заключителната среща на редовната мисия на Международния валутен фонд (МВФ) за България ръководителят й Мишел Шанън. Тя допълни, че това е „спомогнало за предпазване на страната от най-тежките последици от световната криза“. Според експертите на фонда вътрешната несигурност и сътресенията на световните пазари през последните седмици не са оказали значителен пазарен ефект върху България, като доходността по облигациите и спредовете по суаповете за кредитно неизпълнение запазват нивата, наблюдавани при други държави-отличници от Източна Европа с високи резултати.

Целите, зададени в бюджета на България за 2013 година, са постижими. Това констатира мисията на Международния валутен фонд след едноседмично посещение в страната ни, приключило вчера.

В становището не се споменават пряко плановете за актуализация на бюджета, анонсирани от премиера Орешарски преди края на мисията на МВФ в София. Все пак от Фонда предупреждават, че евентуален недостиг в приходите вследствие от понижена икономическа активност не бива да бъде компенсиран с потискане на разходите, заложени в бюджета, тъй като това ще постави под натиск крехкото възстановяване на икономиката.

Фондът приветства увеличението на социалните разходи в съществуващите бюджетни рамки, както и намерението за премахване на административните бариери за бизнеса. Заради застаряването на населението и продължаващата емиграция обаче замразяването на възрастта за пенсиониране и промените в индексирането могат да доведат до понижаване на устойчивостта на пенсионната система. Затова стъпки в тази насока би следвало да бъдат компенсирани със съкращение на разходи.

Международният валутен фонд констатира, че наред с "неприемливо високата безработица" България остава макроикономически и финансово стабилна. Финансовата система е "добре капитализирана", с висока ликвидност, дължаща се на ограниченото търсене на кредити и ръста на депозитите. Сред рисковете за българската икономика се сочат несигурността в еврозоната и политическата ситуация в страната.