Месец, след като пое кормилото, премиерът на правителството, подкрепено от Коалиция за България и ДПС, смята, че страната е в най-ниската си точка след кризата от 1996-97 г. В интервю за Нова ТВ Пламен Орешарски разкри, че неговият кабинет ще положи усилия за подобряване събираемостта на приходите в хазната и ще актуализира бюджета в най-скоро време, но без да поставя под въпрос социалните разходи, с които се ангажира пред българите.

Към неразплатените задължения на държавата към бизнеса трябва да се прибави и влошената събираемост на приходите, отбеляза Орешарски. Справката показвала, че задълженията възлизат на 2.4 млрд. лева, а в същото време по оценка на приходните агенции неизпълнението на приходите гравитира около 1 млрд. лева.

„Мисля, че ще загубим по-малко от проходите, защото имаме време до края на годината да разработим и да приложим мерки за намаляване както на контрабандата, така и на новия бич от последните години – необявяването на редица вътрешнообщностни доставки, които водят не само до загуба на приходи в бюджета, но и притискат местните производители”, отбеляза министър-председателят.

По думите на Орешарски почти сигурно е, че бюджетът ще бъде прекрояван. „В момента разработваме варианти, така че да можем да финализираме годината по един нормален начин”, каза премиерът, според който актуализацията ще бъде разработена в следващите седмица-две. Пламен Орешарски посочи, че дупката в хазната в момента е между 1 и 2 милиарда.

Бюджетните затруднения обаче не поставят в опасност социалните програми, които стартира правителството, защото за тях е осигурено финансиране, увери премиерът. Изпълнителната власт вече започнала да пести с орязване на административните разходи на всички министерства с 5%, което ще е задължително, за по-големи съкращения ще се търсят резерви.

Без да се ангажира с конкретни числа, премиерът Пламен Орешарски изрази надежда, че България може да загуби по-малко от прогнозираните от предходното правителство 800 млн. евро от европейските програми.

„Правим всичко възможно да ускорим усвояването на европейските средства“, казаминистър-председателят. По думите на Орешарски тази година излизат проекти, които са договаряни в рамките на две години, което означава, че на практика България трябва да усвои два пъти повече, отколкото в предните години.

„Струва ми се, че още от сега се очертава, че няма да можем да се справим напълно, но ще направим всичко за минимизиране на загубата”, посочи премиерът.

Назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС „беше резултат на политическа грешка, както на ръководствата на парламентарните групи, така и лично моя”, каза министър-председателят Пламен Орешарски.

По думите му, изборът на депутата от ДПС за председателя на държавната агенция е отключил „хипотези, че правителството ще действа в интерес на някого”. Според премиера обаче от действията на кабинета до този момент става ясно, че то не работи в интерес на определени кръгове, а в интерес на хората.

В подкрепа на думите си Орешарски даде пример с енергетиката. „Още преди сформирането на кабинета заявявах неколкократно, че това е първият ключов сектор, който трябва да бъде ребалансиран и по-правилно структуриран”, посочи той и припомни, че дълговете на НЕК и негативните процеси в отрасъла са заплашвали с увеличение на тока от порядъка между 20 и 40%.

„Спирането на тази тенденция, действията, които предприехме за смяна на модела на ценообразуване, означават реално, че са потиснати икономически интереси”, заяви премиерът.

Пламен Орешарски подчерта, че грешката, допусната заради противоречивия образ на Пеевски в обществото е била поправена своевременно и призна за още „една-две” поправени грешки.

„Гарантирам, че всяка бъдеща такава грешка, за която обществото има противоречиво мнение, ще бъде поправена по същия начин”, подчерта Орешарски.