Наводненията в Централна Европа от миналия месец са нанесли щети за над 16 млрд. долара, като около една четвърт от тях са застраховани. Това прави наводненията най-скъпото природно бедствие от началото на годината според Munich Re.

Природните бедствия в световен мащаб са стрували на застрахователната индустрия общо около 13 млрд. долара за периода януари-юни, докато общата стойност на щетите е около 45 млрд. долара, според оценки на Munich Re.

И двете суми са доста под средните нива за последното десетилетие.

Според Munich Re застрахователните загуби от наводненията причинени от Елба, Дунав и няколко други реки са около 3.9 млрд. долара или повече, като по-голяма част от тях са в Германия, а останалата основно в Чехия, Австрия, Словакия и Унгария.

Сумата е малко по-висока от 3.4-те млрд. долара загуби на застрахователите вследствие на наводнения в същия регион през 2002 г. Общата стойност на щетите тогава е била 16.5 млрд. долара.

Поредица торнада в Оклахома, между които и торнадо, което уби 24 души в Муур на 20 май, са били второто най-скъпо природно бедствие за застрахователите през първите шест месеца на годината. Те са причинили застрахователни загуби за близо 1.6 млрд. долара, а общите щети са за 3.1 млрд. долара, според Munich Re said.

За цялата миналата година природните бедствия са стрували на застрахователите 65 млрд. долара, като супербурята Санди е виновникът за 25 млрд. долара от тях, по данни на Munich Re. Общо щетите пък са били за 160 млрд. долара.