Франция загуби рейтинга си от три пъти А от агенция Fitch, единствената, която продължаваше да й дава най-високия кредитен рейтинг, съобщи агенцията в комюнике.

Рейтингът на Франция вече е "АА+" или втората най-добра оценка в скалата на третата по големина рейтингова агенция в света. Рейтингът е допълнен със стабилна перспектива, което означава, че Fitch не смята да го променя в идните две години, се казва в комюникето.

Агенцията обяснява решението си с несигурността относно перспективите за растеж на страната, което не дава голямо маневрено поле на правителството за постигане на целите му за бюджетна консолидация, пише БГНЕС.

Fitch се позовава на запазващата се несигурност в краткосрочен и средносрочен план относно развитието на производството, безработицата и дефицита. Освен това агенцията подчертава, че е имала различия с правителството относно прогнозите за растеж.

Fitch предвижда свиване на френската икономика с 0.3% през 2013 г., след което растеж от 0.7% през 2014 г. и 1.2% през 2015 г., докато френското правителство очаква растеж от 0.1% тази година, 1.2% догодина и 2% през 2015 г.

"Различието в прогнозите обяснява разликата в оценката на съотношението между дълга и БВП на агенцията и официалните данни", съобщиха от агенцията.