Местните власти в Ливърпул измислиха добър начин да не реновират 179 износени социални жилища: те ще продадат 20 от тях на цена от 1 британска лира (1.50 евро) на „жители на града с бизнес или хора, които работят в него“ и ще дарят по-голямата част от останалите имоти на регионална асоциация, специализирана в кварталните подобрения.

„Ние търсим иновативен начин да заселим отново тези жилища и да привлечем хора в нашия квартал“, обясни Ан О'Бърн, представител на жилищния отдел на общината. „Целта е да се ускори реновирането на жилищата, инвестициите в бъдещето на нашия район и да направим каквото можем, за да предложим жилища на достъпни цени и с добро качество на хора, които имат нужда от тях“.

Реновирането на 179-те социални жилища щеше да струва на кметството 10 милиона паунда. Вместо това кандидатите за къща за една британска лира ще се ангажират да я ремонтират съобразно изискванията на кметството. По-голямата част от продаваните жилища са строени през 1919 г. и се намират близо до центъра на Ливърпул, съобщава АФП.

Друго изискване е собствениците да останат в къщата пет години, без да могат през това време да продават или отдават под наем жилището.

Останалите жилища ще бъдат дарени на Riverside Group, която ще ги реновира и продаде на цена, 25% по-ниска от пазарната.

Тези инициативи се появи след излъчването на документална поредица по Би Би Си, наречена „Британският жилищен скандал“, в която бяха показани хилядите необитаеми социални жилища в страната от края на 2011 година.

Много квартали на Ливърпул бяха пряко заклеймени, както и желанието на общината да събори тези домове, които смята за опасни, докато редица хора изразяват готовност да живеят в тях, след като бъдат създадени нормални условия.