Откакто 79-годишната Стела Лийбек се изгори с кафе в McDonald’s и спечели обезщетение от 2.7 млн. долара, американците пробват късмета си, подавайки искове за щяло и нещяло.

Понякога хората се нараняват нарочно, след което завеждат дело.

Вижте 10 от най-странните съдебни дела за физическа повреда, завеждани някога.

Нито един от случаите не е измислен – всички са реални дела:

10. Случаят с косатка

През 1999 година един 27-годишен мъж от Флорида решил да осъществи мечтата на живота си - да плува с косатка.

Той решил да отиде в аква парка Sea World, да се скрие и изчака паркът да затвори, след което да се гмурне в клетката на косатката.

За съжаление той бил убит от косатката.

Неговите родители пък завели дело срещу Sea World. Те били възмутени от това, че в парка няма табели, които да уведомяват посетителите, че косатката е опасна. В магазина на парка пък се продавали плющени играчки – косатки, което заблуждавало хората, че те са безобидни.

9. Мъж съди Subway за пластмасов нож в сандвича си

Мъж от Ню Йорк даде под съд веригата за бързо хранене, след като в хлебчето на сандвича си намерил опечен пластмасов нож.

Той се наранил леко на него, докато отхапвал парче, но не било нищо сериозно. Мъжът обаче твърди, че му било лошо три часа след „инцидента“ и искал обезщетение от 1 млн. долара. Той твърди, че е получил хранително натравяне от ножа, който според него, бил мръсен.

8. Некомпетентна полицайка

Този случай е наистина притеснителен.

Полицайка от Калифорния решила да използва електрошоков пистолет Taser срещу буйстващия на задната седалка арестант. Тя обаче се „объркала“ и вместо електрошока, извадила истинския си пистолет и застреляла смъртоносно арестанта.

От полицията в града завеждат дело срещу компанията производителна електрошока, защото твърдят, че неговата дръжка и спусък много приличали на тези на истинските пистолети и можело да стане грешка. От полицията искат компанията да изплати обезщетението, което се полага на семейството на убития.

7. Дело срещу метеоролога

На кой не му се е искало това? Жена от Израел е завела дело срещу телевизия за грешна прогноза за времето.

Прогнозата била за хубаво време, но вместо това валяло. Подведена от телевизията обаче, жената се облякла леко и се разболяла. Тя пропуснала цяла седмица работа. Освен това и бил причинен много стрес.

А сега се пригответе за най-голямата изненада – жената спечелила делото и телевизията е трябвало да й изплати обезщетение от 1 000 долара.

6. Шофьор на линейка спира за понички

Докато превозвал младеж с леки наранявания до болницата, шофьор на линейка спрял, за да си купи понички от един магазин.

Майката на момчето завела дело срещу спешната помощ. Шофьорът от своя страна завел дело за дискриминация, защото и други шофьори спирали за храна, докато водели неспешни случаи.

5. Жена съди Къща на ужасите

През 1998 година жена от Флорида дала под съд Universal Studios, след като посетила тяхната къща на ужасите и получила психологическа травма. Съдът отхвърлил иска.

4. Жена се наранява с прашките си

52-годишна служителка на пътна полиция в Лос Анджелис даде под съд известната марка за бельо Victoria’s Secret за телесна повреда, която тя си нанесла, докато мерила новите си прашки. Една капса от прашките хвръкнала и ударила Макрида Патерсън в окото. От удара тя получила сериозни наранявания на роговицата.

3. Експлодирала тоалетна

През 2007 година жена от Олни, Филаделфия, завела дело срещу хазяите си, след като тоалетната чиния, на която била седнала експлодирала.

Адвокатът й казал, че тоалетната е експлодирала от прекалено налягане на вода. Делото все още не е приключило.

2. Самоубийца осъди влак

В Ню Йорк жена легнала на релсите на метрото, за да се самоубие. Мотрисата обаче успяла да спре и не я убила, но й нанесла телесна повреда. Тогава жената завела дело срещу метрото на Ню Йорк и спечелила обезщетение от 14.1 млн. долара.

1. Шоуто „Страх“ на съд – било гадно

През 2005 година мъж съди NBC и иска обезщетение от 2.5 млн. долара. Причината е, че гледал шоуто „Страх“, в което участниците трябвало да ядат плъхове. То било толкова гадно, че на човека му станало лошо. Докато тичал далеч от телевизора, той се ударил във вратата и си наранил лошо главата.

Той загубил делото, а в съда му се наложило да отговаря на неудобни въпроси като „Защо просто не изключихте телевизора?“