Бивша собственичка на ресторант в Нагоя подаде първия иск в историята на Япония срещу Кеничи Шинода - ръководителя на най-големия престъпен синдикат на якудза Ямагучи-гуми. Жената иска компенсация за парите, които е платила на синдиката след заплахи и изнудване, съобщава агенция Киодо.

Синода излезе на свобода през 2011 г. след шестгодишна присъда за притежание на незаконно огнестрелно оръжие.

Собственичката на ресторант, чието име не се съобщава, била принудена ежемесечно да плаща по 30 -100 хиляди йени (300-1000 долара) в периода 1998-2010 г. за „покровителството“ на местната гангстерска организация, част от Ямагучи-гуми.

Според защитата, когато жената отказала да плаща „вноските“, била заплашена, че заведението ѝ ще бъде запалено. Сега бившата собственичка на ресторант настоява ръководителят на престъпния синдикат да ѝ изплати около 17 милиона йена (175 000 долара), от които 5 милионна йени (около 50 000 долара) за морални щети.

Това е първият случай, когато предприемачи в Япония се опитват да си възстановят средства, платени за якудза за „защита“ на техния бизнес. Законът, според който ръководителите на престъпни синдикати, носят лична отговорност за действията на бандата си, бе приет през 2008 г.

По-рано искове бяха подадени за умишлени палежи за отмъщение на якудза.

По данни на полицията в организираната престъпност в Япония са замесени около 63 000 души, от които около 40% в престъпния синдикат на якудза Ямагучи-гуми. Самата якудза се състои от около 20 синдиката. Основни източници на доходи за нея са хазартните игри, секс индустрията, рекет и пране на пари.