Столична община ще монтира три машинки за самотаксуване в „синя” и „зелена зона” през есента. Така жителите и гостите на София ще могат да оставят колата си в местата за платено паркиране, без да изпращат SMS или да търсят контрольор, за да си купят талони, съобщава в. "Монитор".

„Най-напред ще ги изпробваме, за да елиминираме субективния фактор. Подобни апарати има и в много европейски градове”, обясни шефката на „Паркиране и мобилност” в Центъра за градска мобилност Румяна Милова.

Всеки шофьор ще може да избере времето за престой. В машинката той ще може да пусне монета за половин или един час. От общината ще въведат и нова тарифа за 15 минути, тя ще струва 0.50 стотинки.

„По този начин ще улесним хората, които имат бърза работа в центъра, а им се налага да плащат за половин час”, обясни Милова. Апаратите ще приемат и банкноти, а освен това ще може да се плаща и с банкова карта. Автоматът ще издава билет, който шофьорът трябва да постави зад предното стъкло на таблото на колата си.

Машинката ще издава хартийката с изчислено времетраене точно за сумата, която е въведена. Първоначално ще бъдат поставени три устройства, след което общината ще прецени дали да монтира още.

Те ще се поставят на ул. „Княз Александър I” и от двете дъги на храм-паметника „Свети Александър Невски”. Жители от район „Лозенец” са поискали създаване на зелена зона за паркиране в квартал им. Причината е, че хората нямало къде да оставят автомобилите си заради огромния брой чужди коли.

„Изпратени са екипи, които да огледат района и да направят анализ на възможностите за създаване на платена зона”, обясни Милова. Експертите ще умуват и върху други възможности за справяне с проблема с паркирането в квартала.

Според Милова въвеждането на платените карета трябва да се обсъди с всички жители, за да не се окаже, че тези, които са против, са повече. За тази цел кметът на района Любомир Дреков ще направи проучване сред хората дали искат зелена зона.