Вече трети ден се издирват двама от затрупаните в рудник "Ораново" миньори.Военен хеликоптер достави две помпи за изтегляне на калта от рудника, предаде БГНЕС.

Полетът е осигурен от министъра на отбраната Ангел Найденов по искане на енергийния министър Драгомир Стойнев и на министъра на социалната политика Хасан Адемов, които трети ден стоят на мястото на трагедията в рудника.

"Държавата ни оказва пълно съдействие. Премиерът ми звъни през десет минути. Тук са и двамата министри", каза кметът на Симитли Апостол Апостолов и даде пример с осигурените днес от "Марица Изток" помпи. На тях се разчита да разчистят последните метри кал в галериите на 300 м под земята за спасяване на двамата затрупани миньори, заяви Апостолов.

"Не вярвам да има оцелели, тъй като там температурата е 45-50 градуса, а те вече трети ден са без вода. Мястото на аварията е известно с това, че е винаги под вода", каза бившият миньор Борислав Дурлюнски. Военният хеликоптер кацна в 13.10 ч. на стадиона в Симитли, а двете помпи веднага бяха закарани да се включат към спасителната операция в рудник "Ораново".По неофициална информация вече са разчистени около 30 метра от 45-метровото кално свлачище, отнело живота на двама души във вторник сутринта.

Продължава да е неизвестна съдбата на 35-годишния Иван Лазаров и 42-годишния Николай Михайлов, и двамата от село Крупник, община Симитли.

Други двама загинаха. Вчера село Полена и село Полето се простиха с Асен Стойнев и Христо Младенов на 40 и 45 години. В спасителната акция на 300 метра под земята се включиха специализираният отряд на мина Челопечене. Скалата, която бе открита миналата нощ и спряла спасителните дейности вчера бе взривена късно следобед. Макар и малка вероятността за откриване живи на двамата затрупани остава. Развръзката предстои най-вероятно днес.

Вчера оцелелият шлосер Бойко Ружински каза пред БГНЕС, че причина за срутването е неукрепена нова разработка и обвини директно за смъртта на двамата си колеги ръководството на рудник "Ораново". За шест години стопанисваният от пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов рудник отне живота на шест души.