„Внимавайте какво публикувате във Facebook, това рано или късно може да се обърне срещу вас“. Предупреждението е направено от самия американския президент Барак Обама по време на среща с ученици в Арлингтън през 2009 г. за началото на учебната година.

Близо четири години по-късно, предупреждението на президента е актуално повече от всякога. При наемането на работа, профилите на кандидатите във Facebook, YouTube, блогове, Twitter, Tumblr стават широко използван източник за допълнителни сведения на работодателите. Всяка активност в интернет може да се превърне в камъчето, което преобръща прекрасна кандидатура. Дори снимки от весел момент с приятели могат да придобият горчив вкус години по-късно.

Едно ново приложение в App Store изглежда прави стъпки това да се промени. То ви предлага да заложите „мини“ на снимките си, споделени във Facebook. Те се настройват от вас и в избрания момент мината „експлодира“, заличавайки всякакви виртуални следи от вашите снимки.

„Потребителите на интернет са изправени пред два големи проблема“ обясни Дийпак Тевари, говорител на компанията производител. „От една страна е все по-големият брой споделени снимки, от друга- все по- „цифровизираните“, комплексни и смесени“ отношения.

Личният живот на потребителите става все по-неконтролируем за самите тях“.

Освен програма за разрушаване на снимки, приложението улеснява споделянето на информация с ограничен кръг хора.

Така грешките на младостта ви ще остават само за вас и за хората, с които искате да ги споделите.