Успехът идва в най-различни форми и цветове. Човек може да е успял в работата си, но също така в брака си, в спорта или в някакво свое хоби. Какъвто и успех да преследвате има едно общо нещо между всички наистина успели хора – техният свиреп стремеж и глад за успехи ги кара никога да не се отказват.

Успелите хора (или хората които говорят или пишат за тях) често обрисуват една картина на перфектния път до успеха. Всъщност някои от най-успелите хора в бизнеса, развлекателната индустрия и спорта са се проваляли. Мнозина са се проваляли, но никога не са се отказвали. Успелите хора съумяват да се мобилизират, да се изтупат от праха и да продължават да опитват.

Вижте няколко примера, които би трябвало да бъдат вдъхновение за всеки, който се стреми да успее. Те показват, че ако човек иска да успее, би трябвало да очаква и да се проваля. Провалът дори може да ви амбицира повече и да ви накара да опитвате да успеете още повече. Може да се поспори дали всеки опит, получен вследствие на провал, засилва глада за успех. Наистина успелите не могат да бъдат победени, те поемат отговорност за провала, учат се от него и започват отново от по-силна позиция.

Вижте няколко примера, подбрани от един от най-продаваните автори на бизнес книги Бърнард Мар:

Хенри Форд – пионерът на модерните бизнес предприемачи и основател на Ford Motor Company се проваля редица пъти по пътя си към успеха. Първата му компания за създаване на автомобили фалира, година и половина след като е създадена, защото акционерите губят вяра в него. Форд успява да натрупа достатъчно капитал, за да започне наново, но година по-късно отново е извън компанията под натиска на инвеститорите. Въпреки че цялата автомобилна индустрия губи вяра в него, той успява да намери нов инвеститор и да основе Ford Motor Company – останалото е история.

Уолт Дисни – един от великите бизнес лидери, който създава глобалната империя Disney, включваща филмово студио, тематични увеселителни паркове и потребителски стоки, не започва успешно кариерата си. Преди големият успех той преминава през редица провали. Уолт Дисни е уволнен от вестник Kansas City Star, защото не бил достатъчно креативен! През 1922 г. той създава първата си компания на име Laugh-O-Gram. Компанията правела анимационни филми и кратки рекламни филмчета. През 1923 г. Laugh-O-Gram фалира. Дисни не се отказва, стяга багажа и заминава за Холивуд, където основава The Walt Disney Company.

Вижте още: Пет съвета от успели хора към завършващите училище

Пет съвета от успели хора към завършващите училище

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Pet-suveta-ot-uspeli-hora-kum-zavurshvashtite-uchilishte/nid-107756.html

Пет съвета от успели хора към завършващите училище

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Pet-suveta-ot-uspeli-hora-kum-zavurshvashtite-uchilishte/nid-107756.html

Пет съвета от успели хора към завършващите училище

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Pet-suveta-ot-uspeli-hora-kum-zavurshvashtite-uchilishte/nid-107756.html

Пет съвета от успели хора към завършващите училище

Прочети повече на: http://profit.bg/news/Pet-suveta-ot-uspeli-hora-kum-zavurshvashtite-uchilishte/nid-107756.html

Ричард Брансън – Той несъмнено е успял предприемач с много успешни начинания срещу името си, между които Virgin Atlantic, Virgin Music и Virgin Active. Когато е на 16 г. Брансън напуска училище, за да започне да издава списание, което обаче няма успеха, на който се надявал. След това Брансън започва бизнес с разпространение на грамофонни плочи по пощата, който обаче потръгва толкова добре, че Брансън отваря собствен музикален магазин на име Virgin. По пътя до успеха той има и много неуспехи, между които са Virgin Cola, Virgin Vodka, Virgin Clothes, Virgin Vie, Virgin cards, и т.н.

Опра Уинфри – тя оглавява класацията на най-влиятелните знаменитости на сп. Forbes и може да се похвали със забележителна кариера като водещ на токшоу, медиен собственик, актриса и продуцент. В началото на кариерата си обаче се е сблъсквала с редица неуспехи. Уинфри е уволнена от работа като репортер, защото 'не била подходяща за телевизията'. Тя също така била уволнена като водещ на вечерните новините по WJZ-TV и била понижена в длъжност, като трябвало да се изявява в сутрешния блок.

Дж. К. Роулинг – тя написва книгите за Хари Потър, които се продават в тираж от над 400 млн. копия, а поредицата филми по тях са едни от най-успешните от финансова гледна точка. Както много писатели обач,е в началото тя получила откази от редица издатели. Много от тях отхвърляли творбата й с мотиви от рода 'много е дълга за детска книга' или 'детските книги никога не носят пари'. Историята на Дж. К Роулинг е дори още по-вдъхновяваща, защото когато започва да пише, тя е самотна майка и живее от помощи.

Бил Гейтс – съоснователят и председател на Microsoft напуска Харвард и създава компания на име Traf-O-Data. Партньорството между него, Пол Алън и Пол Гилбърт е базирано на добра идея, но лошият им бизнес модел не осигурява на компанията много клиенти. Тя трупа загуби в периода 1974-1980 г. преди да бъде закрита. Бил Гейтс и Пол Алън обаче използват горчивия опит и избягват тези грешки, когато създават Microsoft.

Историята е изпълнена с още много такива примери:

Милтън Хърши (Hershey) се проваля при първите си два опита да създаде компания за сладкарски и захарни изделия.

Хенри Хайнц (Heinz) създава компания, която произвеждала и продава хрян, която малко след основаването й фалира.

Вижте още: Успели личности споделят най-добрия съвет, който някога са получавали

Стив Джобс е принуден да напусне Apple, компанията, която основава. Той обаче се завръща няколко години по-късно, за да я превърне в една от най-успешните компании в историята.

И така, нещото, което успелите хора никога не правят, е да се отказват!