По предложение на премиера Владимир Писанчев е номиниран за председател на Държавна агенция Национална сигурност. В момента депутатите обсъждат кандидатурата му.

Пламен Орешарски заяви от парламентарната трибуна, че очаква от Писанчев да работи в сътрудничество с приходните агенции и да повиши събираемостта на приходите в държавата. Писанчев ще трябва да разкрие къде са проблемите, свързани с ниската събираемост на приходите, обясни премиерът и добави, че изборът му е мотивиран към запазване на статуквото, без да даде повече обяснение какво има предвид, предаде Дарик.

Георги Кадиев от БСП се обяви срещу избора на Писанчев, заради връзката му с разработката „Галерия”. Делото е свързано с подслушването и следенето на политици, служители на ДАНС и журналисти. Камен Костадинов от ДПС пък обвини Кадиев, че прави неверни внушения.

Икономическата криза е основна заплаха за националната сигурност, обяви и самия Владимир Писанчев пред депутатите. ДДС-измами, изпиране на пари, изпиране на пари, измами с еврофондовете, корупция, това ще е приоритет в работата на ДАНС, обясни Писанчев.ДАНС не се влияе от нито една партия, а от върховенството на закона, завърши Писанчев.

„Атака” ще се въздържат от гласуването на номинацията на Владимир Писанчев. Това обаче не влия върху избора му, защото в началото на пленарното заседание се регистрираха 122 депутати и кворумът за вземане на решение пада до 61 гласа. БСП и ДПС имат общо 120 гласа.