Ремонтите и преструктурирането на известния софийски булевард "Витоша" (известен като Витошка) вървят към своя край, с което надеждите пешеходната зона да стане отново изключително популярна сред търговците се възраждат.

Нова реалност обаче ще очаква търговската улица, а именно условия на завишено предлагане на търговски площи от основния й конкурент в лицето на моловете.

Само в София в следващите 12 месеца са обявени намерения за завършването на 122 хиляди квадратни метра модерни търговски площи.

През второто тримесечие, докато траеше с пълна сила ремонтът на търговската улица, едни от най-големите наематели позиционираха водещите си магазини в новооткрития търговски център Paradise Center, включително марките на групата Inditex (Zara, Massimo Dutti, Bershka, Pull & Bear, Stradivarius), New Yorker, Marks & Spencer.

Положителните нагласи, свързани с водещата търговска улица, до голяма степен се подсилиха от очакванията една от големите модни вериги да отвори магазин на нея, след като е сключен договор за наемане на 2100 кв. м.

„Резултатът е, че за първи път от години виждаме свободни площи на някои от най-привлекателните места на бул. Витоша“, според Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton.

Дали обаче новоразкритите търговски площи и появата на все повече кафенета по основната пешеходна зона в центъра на София не са признак за загубена битка с моловете?

Друг сигнал за позагубени позиции на централната търговска улица е тенденцията на все по-голямо изравняване на нивата на наемите с тези в моловете - за първи път наемните нива на магазин от 100 кв. м на Витошка и на първокласна локация в търговски център в София се изравняват.

Низходящият натиск върху наемните нива на улицата се е предопределил до голяма степен от увеличаването над два пъти на свободните търговски площи през последните шест месеца.

С подобряването на облика на булеварда и с планираните откривания на модни оператори до края на 2013 г. се очаква възраждане интереса на все повече търговци към главната търговска улица, прогнозират от Colliers International.

Иначе ремонтите явно оказаха своето негативно влияние не само на търговските обекти на Витошка, но и на собствениците на имоти, които често ги отдаваха под наем за офиси поради стратегическото им местоположение.

Така в списъка на частните съдия изпълнители съвсем скоро попадна имот именно на Витошка. Апартамент от 144 кв. м. бе предложен на търг в началото на този месец с начална цена от 397 000 лева.