Apple е разполагала със 146.6 млрд. долара кеш, краткосрочни и дългосрочни ценни книжа към последното тримесечие. Компанията е генерирала 7.8 млрд. долара кеш от дейността си през последното тримесечие, което обикновено е най-слабото й тримесечие за годината.

Apple вече раздава повече от кеша си под формата на дивидент и обратно изкупуване на акции, което е доста скучен начин за харченето на тези пари.

Какво по-интерeсно би могла да направи компанията с тях? Ето няколко идеи от Business Insider:

Apple има около 41 000 служители в сферата на продажбите на дребно в цял свят. Компанията би могла да даде на всеки от тези отрудени хора еднократен бонус в размер на bonus 3.5 млн. долара.

Apple би могла да купи по един таблет iPad за всеки гражданин на САЩ.

Всички твърдят, че Apple трябва да бъде по-социална. Това може да стане моментално, ако компания придобие Facebook (63 млрд. долара), Twitter (20 млрд. долара) и LinkedIn (21 млрд. долара).

Apple би могла да купи Amazon, чиято пазарна капитализация е 136 млрд. долара. Защо обаче да го прави? За удоволствие.

Apple също така би могла да купи HP (50 млрд. долара) и Dell (24 млрд. долара) и да ги закрие, само за да има по-голям дял от компютърния пазар.

Apple иска да се намеси на телевизионния пазар. Тя би могла да купи големи компании като Time Warner (58 млрд. долара), CBS (32 млрд. долара), Twenty First Century Fox (30 млрд. долара).

Apple не се интересува в създаването на съдържание. Тя просто би трябвало да купи Comcast (118 млрд. долара пазарна капитализация). След това би могла да подобри софтуера на Comcast и да предостави невероятна кабелна телевизия.

Със своите пари Apple би могла да купи по четири хамбургера Big Mac за всеки човек по света !

Apple се интересува и от автомобилния пазар. Защо да не купи Tesla, която струва 14 млрд. долара и Ford, чиято пазарна капитализация е 68 млрд. долара, и да направи iCar?

Apple също така би могла да купи всички отбори от НФЛ, MLB и НБА. След това може да осигури телевизионните права за мачовете безплатно за Apple TV.

Apple мрази да прави бизнес със Samsung. Защо да не купи TSMC (88 млрд. долара пазарна капитализация), да произвежда собствени чипове и да се откаже от Samsung?