Ренцо Пиано е брилянтният ум зад някои от най-интересните сгради, строени по света през последните няколко десетилетия. Между тях са сградата на New York Times в Манхатън, небостъргачът Shard в Лондон и музея Помпиду в Париж.

Наскоро архитектът е завършил един амбициозен проект, но в много по-малък мащаб. Проектът носи името Diogene и представлява прототип на малка къщичка, построен за германска компания за мебели Vitra.

"Минималистичната къща е идея, която продължава да очарова Пиано, особено в ера, в която неговата компания се занимава с огромни проекти," казват Vitra за Diogene.

Ето я и малката къщичка на Пиано:

Според Vitra, Diogene е "място за отдих по избор" което е напълно самостоятелно. Къщата събира, пречиства и използва отново водата и се снабдява самостоятелно с електричество.

Тя разполага с фотоволтаични клетки и соларни модули, с резервоар за дъждовна вода, биологична тоалетна и естествена вентилация.

Малката къщичка е направена от дървени и алуминиеви панели, като площта й и е 2.5 на 3 метра, когато е напълно сглобена и обзаведена. Къщичката може лесно да бъде транспортирана навсякъде.

Предната й част служи като всекидевна с изтеглящ се диван и сгъваща се масичка под прозореца. Душът, тоалетната и кухнята са разположения за преградна стена.

Според Vitra, Diogene може да се използва за много неща от къща за уикенда през кабинет до малък офис. Няколко къщички от този модел пък могат да бъдат поставени една до друга и така да бъде създаден своеобразен хотел.

Прототипът в момента се намира в кампуса на Vitra във Вайл ам Рейн, Германия. Компанията очаква да започне да ги произвежда в рамките на три години, а цената ще е около 45 000 долара, или 75 000 за луксозния модел.