Миналия месец, по време на футболния турнир за Купата на конфедерациите в Бразилия, повече от 1 милион бразилци излязоха по улиците, за да протестират срещу престъпността, корупцията, фалиращите държавни училища и болници и високите цени, които продължават да се покачват.

Високите цени може би са основната причина за недоволството, според Симон Ромеро от New York Times.

Ромеро предлага няколко шокиращи примера:

Телефон Samsung Galaxy S4, който в САЩ струва 615 долара, е близо два пъти по-скъп в Бразилия.

"... жител на финансовата столица на Бразилия - Сао Пауло, трябва да работи средно 106 часа, за да си купи iPhone."

Детска кошарка във веригата магазини за мебели Tok & Stok в Бразилия струва над 440 долара. Цената е "повече от шест пъти по-висока, в сравнение с цената на подобен артикул в Ikea" в САЩ.

Една пица със сирене в Бразилия струва 30 долара, според Ромеро.

"Един жител на Бразилия трябва да работи 39 минути, за да си купи хамбургер Big Mac, в сравнение с 11 минути за един жител на Чикаго."

Това се случва в Бразилия от години. Преди няколко години ви представихме стряскащи примери за разминаванията в цените, които можете да видите тук.

Въпреки че Бразилия печели от стабилния икономически растеж в последното десетилетие, който издърпа 35 милиона бразилци над прага на бедността, новата средна класа и особено бедните изпитват сериозни затруднения от високата цена на основни стоки и услуги.

“Бразилия е на ръба на рецесията, след като бума при суровините приключи,” казва икономистът Лусиан Собрал пред New York Times. “При това положение високите цени, които тормозят бразилците и особено тези, които не могат да си позволят да летят до чужбина, за да пазаруват евтино, вече не могат просто да бъдат игнорирани.”

Ако това е вярно, обществените протести ще бъдат още по-големи по време на Световното първенство по футбол през 2014 г., на което Бразилия ще е домакин и по време на Летните олимпийски игри в Рио де Жанейро през 2016 г.