Първото полугодие завърши и е време да погледнем как се представяха основните класове активи и пазари, въз основа на представянето на индексните фондове, базирани върху тях.

Японският пазар е бил мястото, където инвеститорите е трябвало да бъдат позиционирани през първите шест месеца на годината.

Индексният фонд, базиран на японския пазар, е отбелязал ръст от 15.1% и е единственият пазар с по-добри резултати от щатския.

За сравнение базираният върху Dow Jones индексен фонд DIA е донесъл на инвеститорите доход от 13.8%, докато този, базиран върху широкия индекс S&P 500, се е повишил с 12.7%, на фона на ръста на индекса от 15.1% за първите шест месеца.

Фондът, следящ представянето на пазара в Бразилия, е бил най-губещият за инвеститорите, със сдпад от 21.6%, следван от този на Китай със загуба от 19.6% и Русия с 15.8%.

Определено настоящата година не е годината на страните от БРИК, като те заемат последните три места по представяне на световните пазари.

По отрасли щатският фонд, следящ представянето на здравния сектор, е отбелязал най-голям ръст от 19.38%, следван от този, следящ представянето на потребителските стоки, с ръст от 18.9%. Секторът, следящ представянето на материалите, е бил най-зле представящият се сред фондовете с ръст от едва 2.14%.

Индексът, следящ представянето на всички суровини, е загубил 9.54%.

Фондът, следящ представянето на златото, е донесъл загуба за инвеститорите от 26.5%, докато този, следящ представянето на среброто, е бил най-губещият индексен фонд със загуба от 35.4%.

Отрицателна доходност са донесли и фондовете, залагащи на инструментите с фиксиран доход, водени от този инвестиращ в 20+-годишни щатски облигации, донесъл загуба на инвеститорите от 8.9%.