Смятаме че има интересни възможности за инвестиции на пазара на акции, коментира Петър Зайц, старши портфолио мениджър „Акции на развиващи се пазари“ по време на форума „Капиталови пазари и инвестиции“, проведен във Варна.

Нашите анализатори очакват най-голяма средна възвращаемост от около 10% годишно за следващите десет години от европейските пазари. Следват очакванията за ръст от 9% на развиващите се европейски пазари и 7% за японския. Най-ниска, около 5% очакваме да е реалната възвращаемост в САЩ, поради изпреварващия темп на повишение в първия цикъл на ръст, стартирал именно от най-голямата световна икономика, прогнозира анализаторът. От началото на годината щатските индекси се представят с 40% по-добре от развиващите се, въпросът е защо.

Петър Зайц очаква минимална отрицателна доходност за 10-годишните щатски и немски облигации в следващите десет години, както и такава от около 7% при суровините.

„Глобалната икономика по настоящем е в криза и въпросът е дали настоящата среда е по-стабилна или по-нестабилна от преди пет години“, допълва той.

„Развитите пазари се отличават с много бързо ниво на увеличаващ се дълг. През 80-те години САЩ са имали около 150% дълг спрямо БВП. През изминалата година процентът е вече около 300. Процентът във Великобритания нараства от около 55 до 90% и т.н.

На практика критериите от Маастрихт за 60% дълг са изпълнени само от две страни – Финландия и Люксембург.

Ако добавим към това и някои бъдещи пасиви, като пенсионната и здравната система, тогава дългът спрямо БВП ще се увеличи още повече. Единственото изключение би било Италия, където пенсионната система е силна и не генерира бъдещи задължения“, каза още Петър Зайц.

„Също така има проблеми с безработицата особено при младите под 25 години. Какъв е отговорът на регулаторите – може би единствената възможност е да се печатат пари. Балансът на ЦБ се разширява. Повишението е от 7% от БВП по отношение на бюджетния дефицит на Федералния резерв до около 23% от БВП в момента.

По думите на анализатора базовият сценарий за тази година е за ускоряване на ръста в САЩ, което да се прехвърли и в Европа. Новоразвиващите се пазари са с ръст над 5.5%, като това зависи основно от Китай. Всички въпроси, свързани с БВП на Китай, понастоящем са най-важните за инвеститорите.

„Монетарната политика на ЦБ е либерална. Вероятно няма достатъчна възможност за намаляване на лихвените ставки, защото са много ниски. В Европа все повече се говори за негативни лихвени проценти. Например, ако се депозират шведски крони, се получава негативен доход. Плащате на практика на банката, за да държите парите си там“, коментира Зайц.

„Основно в Русия ЦБ е много внимателна и не намалява толкова бързо лихвените ставки подобно на другите държави. В останалата част по света нещата са свързани много повече с общата среда. Например в САЩ“, овяснява той.

„Смятаме, че изгледите за следващите 3 години са по-положителни. БВП в САЩ расте, също леко нараства и в Европа, възстановява се в Япония, забавя се в Китай, което е нормално.

Американската икономика навлиза в следващата инвеститорска фаза. За някои инвеститори това е най-важното. Проблемите започнаха с ипотечния пазар и имотите. Така че от тези сектори ще дойдат и признаците за възстановяване. Домакинствата харчат повече, когато имотите им са по-скъпи“, допълва той.

Зайц смята, че ситуацията в Европа също се подобрява:

„Основната задача през последните 3-4 години е да има фискална консолидация. Доброто е, че почти 75% от необходимата фискална консолидация вече е факт. Европейските държави трябва да решат последните 25%.

Най-важното за ЕС е конкурентоспособността и производителността на труда“, допълва той. „В Германия тази цена нараства с 7% от 2007година насам, докато в Ирландия и Гърция цената на труда нараства повече от 30%. Това е сериозен проблем, защото създава неконкурентоспособност.

Защо да не се инвестира в Германия, след като цената на труда се повишава значително по-малко от тази в други периферни европейски икономики.

Сега положението се променя. Цената на труда също се покачва, но на другите пазари, като Испания и Португалия намалява. Това е посоката, която европейската икономика трябва да предприемат, смята Зайц.

„Това важи не само за европейската икономика, но и за американската, защото две трети от американските компании обмислят връщането на производството обратно. Тоест конкурентоспособността на местната работна сила се повишава“.

Моята теория е, че икономиките, базирани основно на услуги, срещат сериозни трудности. Туризъм, информационни технологии, финансови услуги са в основата на икономики като Гърция, Ирландия, които бяха изправени пред сериозна криза, каза Зайц.

Какво ни харесва на развитите пазари – на тях се предпочитат акциите пред облигациите. Причините са две – от една страна доходността на акциите са значително по-високи в сравнение с облигациите. Дивидентната доходност също е много по-висока – около 4%, спрямо 1.2-1.5% доходност по десетгодишните облигации.

Второто е оценката им. Тя не е най-ниската която сме виждали, но определено е под средните нива. В момента сме в процес на девалвация. Това, което видяхме при пукането на интернет балона, едва ли ще бъде последвано, коментира анализаторът.

По отношение на облигациите, предпочитаме някои европейски облигации, като например италианските пред испанските. Основно корпоративни облигации с висока доходност. На фирми с много нисък риск. Понастоящем европейските компании са в много по-добра форма в сравнение с това на правителството. Процентът на фалити е един от най-ниските в историята, каза още Зайц.

Какво харесваме на новоразвиващите се пазари – те са двигатели на глобалния икономически ръст през последните 20 и повече години. Основно от 1998 година тези развиващи се пазари се представяха много добре.

На последната среща Фед обяви, че насочва вниманието си към забавянето на печатането на пари. Тоест ще бъдат намалени обемите на обратно изкупуване на облигации, което е натиск в посока на лихвените ставки, които ще се повишат. Не става въпрос за няколко седмици, а по-скоро за средно- и дългосрочен период на кривата на доходността“, прогнозира Зайц.

Какво се случи при предходно повишаване на лихвите?

През 1994 година Фед започна да увеличава лихвените ставки. До 98 година развиващите се пазари регистрираха огромни загуби от около 60%, но през следващия период бележат сериозен ръст и възстановяват с около 80%, казва Петър Зайц.

Общото чувство за избягване на риск ще се колебае. Основният въпрос обаче, е защо се повишават лихвите. Защото се виждат значителни признаци за възстановяване на икономиката. Процентът на безработица в САЩ падна от 10 на 7.5%. Американската икономика добавя над 150 000 нови работни места. Тоест наблюдаваме трайно подобрение, което не изисква допълнителни стимули, смята Зайц.

Според него инвеститорите ще се колебаят между страха от по-високи лихви и наличието на признаци за по-стабилен растеж на икономиката.

„Следващите 2 до 8 месеца хората ще са нерешителни. Смятам, че ако има устойчив ръст, то тогава апетитът към риск на инвеститорите ще се увеличи на развиващите се пазари, както и всички други активи“, казва той.

„Китай е най-голямата въпросителна в момента. Ставките на паричния пазар в Китай се повишиха до 12% поради турболентни процеси преди няколко седмици. Китай е малко по-различен пазар. Те са изправени пред забавяне на икономиката. През последните няколко години това бе безкрайна дискусия за твърдо или меко приземяване. Хората бяха по-скоро за меко, но наблюдаваме някои процеси, които повишиха опасенията за по-твърдо. Непрозрачността е един от основните проблеми на Китай“, смята Зайц.

* материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи