През последните десет години родният капиталов пазар успя да премине през една доста тежка криза, коментира по време на специална пресконференция на тема „Капиталови пазари и инвестиции“ Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор на УниКредит Булбанк.

Междувременно капиталовият пазар има огромен потенциал, който далеч не е използван, по редица причини. Най-простата от тях е, че лихвите по депозити у нас са сравними с доходността от един по-консервативен фонд.

Така че, докато тази ситуация не се промени, не може да се очаква значителен инвестиционен ентусиазъм.

При една добре развиваща се икономика, в която по естествен начин има конвергенция на лихвените нива с тези в еврозоната, ще ставаме свидетели на понижение на лихвите, а атрактивността на инвестициите в различни инвестиционни схеми ще расте. По-скоро ще виждаме един продължителен и плавен процес, отколкото някакви резки движения в една или друга посока, допълни Хампарцумян.

Банката подпомага фондовете на Pioneer, които са представени на родния пазар вече 10 години, със своята дистрибуционна мрежа. Ние работим и ще продължим да работим добре заедно и се надяваме, че средата за правене на бизнес ще се подобрява.

Разбира се в такива дни и в такава среда, когато хората са навън и искат оставки ,и показват нежелание да живеят в настоящата обстановка,е трудно да се правят прогнози, коментира още директорът на УниКредит Булбанк.

Ако трябва да кажа няколко думи за БФБ – прекалено е малка като обеми, прекалено плитка от към компании, прекалено е лесна за манипулиране, тоест с малко средства могат да се постигнат големи промени.

Бъдещето на подобни борси е в обединения на регионална база, така че да се натрупа критична маса и като брой компании, и като обеми. Тенденцията е ясна, няма да е лесно да се осъществи, но се надявам, че колкото повече се интегрираме в европейската икономика и се отваряме към пазари, които не са част от ЕС, толкова по-лесно ще става това.

Колкото повече засилваме сътрудничеството с пазари, близки до нас, толкова по-големи ще стават и възможностите, както и предпоставките, ние наистина да влезем в някакъв вид борсова конгломерация.

И това не е загуба на национален суверенитет, а абсолютно естествен икономически ход, който, ако погледнем ЕС, е налице. Мотивацията там, разбира се, в най-голяма степен е да няма войни, но средствата за това са икономически.

Тези средства включват мънички загуби на суверенитет с голяма възвращаемост.