При продължителна нестабилност в страната рискът за инвестициите се повишава, а оттам и банковите лихви. Не протестите обаче са проблемът - проблемът е дали ще успеем институционално да наредим държавата. Така банкерът Левон Хампарцумян коментира пред bTV случващото се у нас в последните дни.

По време на връчването на дарение на Българския център за нестопанско право за развитие на социално предприемачество, експертът каза още, че „ако не успеем скоро да вкараме нещата в един прагматичен контекст, да имаме работещо правителство, което се занимава с икономиката повече, отколкото със специалните служби и митниците, тенденцията ще е отрицателна”.

Хампарцумян посочи, че падането на правителства е част от демократичния процес. Според него обаче изборите нямат директно влияние върху икономическия растеж.

Въпросът не е дали ще имаме още едни избори, въпросът е дали политиците имат необходимите познания и воля да рестартират икономиката и да ни сложат отново да отидем на пътя на един по-съществен растеж”, смята банкерът.

За изискването парите на държавните дружества да не могат да бъдат концентрирани само в една банка, Хампарцумян подчерта, че това е крачка в правилната посока, макар и да не решава проблема.

„Същественият въпрос не е къде са парите, а кой слага парите там и защо”, каза той и добави, че няма опасност за стабилността на банковата система вследствие на изтеглянето на капитали заради това изискване.