Бившата резиденция на Тодор Живков в лесопарка Липник край Русе отива на търг, след като частен съдебен изпълнител я описа за публична продан. Домът за гости се продава за 134 397 лв. Другите 2 сгради в комплекса още не се предлагат, защото текат съдебни спорове.

Резиденцията е част от описаните 32 имота на покойния бизнесмен Михаил Михов, известен като Мишо Бирата. Те са оценени на обща стойност 3 098 226 лв. Повечето са офиси и магазини в хотела му "Дунав плаза". Парите трябва да покрият завещаните борчове на наследника Пламен Михов.

Приживе бизнесменът получи Татовата вила след скандална заменка на 5 маломерни апартамента в новата част на хотела, който също е затворен заради задължения към "България лизинг" АД, пише вестник "Труд"

Сделката за резиденцията става на 25 ноември 2009 г., малко преди да спрат заменките на държавна за частна собственост. Така сграда с 2766 кв.м разгъната застроена площ е заменена срещу 400 кв.м жилищна площ. По документи пазарната оценка на резиденцията е 1 032 800 лв. с ДДС.

В края на миналата година Окръжният съд в Русе оправда бившия областен управител Мария Димова за заменката. Прокуратурата протестира решението и делото е във Великотърновския апелативен съд.

След като си получи бившите казарми от държавата, община Търговище иска да се върнат и детските лагери в Кранево, Атия и "Парка". Първите две и сега приемат летовници, докато "Парка" е затворена от години.

Кметството разполага с документи, че базите са изграждани със средства на Търговище, а сега се управляват от национално дружество към просветното министерство. Идеята на общината е лагерите да бъдат ремонтирани и към тях да се насочат с предимство ученици и граждани на Търговище.