Азиатските борсови индекси нараснаха днес, като основният индекс в региона е на път да отчете първото си повишение от пет дни, след като акциите на японските износители поскъпнаха на фона на по-евтината йена, компенсирайки по-големия от очаквания спад на фабричното производство в страната.

Акциите на Toyota Motor Corp. добавиха 2.9% към цената си, след като слабата йена повиши перспективите пред японския износ. Книжата на Daiwa Securities Group Inc., поскъпнаха с 4.1%, след като компанията отчете по-голяма от очакваната печалба.

Акциите на най-големия китайски производител на мед - Jiangxi Copper Co., поевтиняха с 1.5%, след като цената на фючърсите при медта падна.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific нарастваше с 0.5% по-рано днес. Индексът е на път да запише 2.6% ръст за месеца, след като Китай обеща да положи повече усилия в подкрепа на икономиката си, а финансовите резултати на редица компании, от Daihatsu Motor Co. до Nomura Holdings Inc., бяха по-добри от очакванията на анализаторите.

Японският индекс Topix нарасна с 1.6% до първото си повишение от пет дни. Основният японски индекс Nikkei 225 Stock Average пък добави 1.3%.

Topix бележи повишение от 31% от началото на годината на фона на оптимистичните очаквнаия, че министър-председателят на Япония Шиндзо Абе ще прокара нови реформи, докато в същото време централната банка на страната стимулира икономиката, борейки се с дефлацията.

Японското фабрично производство бележи спад от 3.3% през юни, който е най-големият от март 2011 г., когато страната бе ударена от голямо земетресение.

Японската йена поевтинява с 0.5% днес и е на път да запише първото си понижение от четири дни. По-евтината йена увеличава международните приходи на японските автопроизводители и компании за електроника.

Сингапурският индекс Straits Times днес нарасна с 0.1%, докато хонконгският Hang Seng добави 0.7%, а китайският Shanghai Composite се повиши с 1.1%. Южнокорейският индекс Kospi затвори с ръст от 0.8%, докато тайванският Taiex добави 1.1%.

Австралийският S&P/ASX 200 се колебаеше между понижение и ръст през целия ден, докато новозеландският NZX 50 изгуби 0.5%.

Индексът MSCI Asia Pacific падаше с 7.8% от върха му за годината на 20 май до до вчера на фона на признаците, че забавянето на икономическия растеж на Китай се засилва и на опасенията, че Федералният резерв на САЩ ще започне да ограничава стимулите си за икономиката.

Фючърсите върху щатския индекс S&P 500 днес нараства с 0.1%. Индексът изгуби 0.4% в Ню Йорк вчера.