Доларовият индекс се насочва към трето поредно седмично понижение заради нарасналите спекулации на пазара, че Фед ще подсили очакванията за по-дълги стимули на срещата си през следващата седмица.

Щатската валута поевтиня спрямо 15 от 16-те основни валути от 19 юли насам. През следващата седмица инвеститорите ще очакват данните за БВП за второто тримесечие и тези за заетостта през юли.

Последните ще са от ключова важност, след като председателят на Фед заяви пред Конгреса, че времето за оттегляне от стимулите ще се предопредели от стабилността на пазара на труда.

„Пазарът е станал настроен към евентуална промяна по отношение на Фед в посока на по-мек тон относно края на стимулите“, коментира Ема Лоусън, стратег в National Australia Bank Ltd., цитирана от Bloomberg. “Това направи доларът слаб спрямо останалите основни валути“, допълва още специалистът.

Доларовият индекс се понижи с 0.3% до 81.695 спрямо вчера. За седмицата индексът е загубил 1.1% от стойността си.

Зелените пари поевтиняха с 0.5% спрямо йената до 98.85 йени. От началото на седмицата загубата спрямо йената възлиза на 1.8%.

Без съществена промяна се търгува доларът спрямо еврото от вчера при 1.3282, което е с 1% под нивата му на търговия от 19 юли.

Еврото поевтиня също спрямо йената, губейки 0.4% от стойността си, до нива на търговия от около 131.25 йени.

Азиатските индекси регистрираха понижения за трети пореден ден. Индексът, следящ представянето в региона - MSCI Asia Pacific Index, загуби 0.5% от стойността си.

Срещата на Федералния Комитет по отворена парична политика ще се проведе на 30 и 31 юли, като на нея няма да бъде оповестено намаляване на месечните покупки на облигации, според всички анализатори.

Половината от специалистите обаче прогнозират Бернанке да намали настоящата програма от 85 млрд. долара на 65 млрд. през септември.

Златото отново тръгна нагоре, след като не успя да поевтинее под 1 300 долара за унция. Рано тази сутрин благородният метал се търгува при нива от 1 337 долара за унция с незабавна доставка.

Среброто също регистрира ръст и се търгува с около 50 цента над нивата си от вчера при 20.25 долара за унция с незабавна доставка.

Щатският суров петрол се насочва към първото си седмично поевтиняване от месец насам заради увеличените запаси от петрол в най-голямата световна икономика. За тази седмица ценната суровина е поевтиняла с 2.3% към момента.