Forbes представи първите 10-те най-високо платените актриси в Холивуд през периода от юни 2012 до юни 2013. Оценката на доходите на актрисите се състои от набор от показатели: хонорари и аванси за филми, приходи от наеми, рекламни договори.

Самата класация изглежда така:

10. Джулия Робъртс

Приходи:11 милиона долара

Джулия Робъртс вече не е абсолютна хитова холивудска актриса. Сега тя избира филмите, по които иска да работи, което показва и последният ѝ филм "Август", в който играе с Мерил Стрийп. Основен източник на доходи за Джулия Робъртс е договорът с козметичната марка Lancome.

9. Мила Кунис

Приходи:11 милиона долара

Кунис дебютира в класацията с два големи проекта - комедията Ted и филмовата адаптация на приказката на Франк Баум „Магьосникът от Оз“ - Oz: The Great и Terrible. Актрисата, коят дебютира през 1998 г., постигна статута на една от най-търсените звезди в Холивуд.

8. Натали Портман

Приходи: 14 милиона долара

Носителката на "Оскар" не избягва роли в големите блокбъстъри. Тя играе ролята на кралица Амидала в новите серии на „Междузвездни войни“ и печели от студиото Marvel Marvel „Тор“.

7. Сандра Бълок

Приходи: 14 милиона щатски долара

След кратко спиране Сандра Бълок се върна от фантастичния трилър Fight. Въпреки това, на актрисата няма да ѝ е лесно да се постигне успех, сравним с феномена през 2009 г. - драмата The Blind Side, спечелила в боксофисите 309 милиона долара при бюджет от 30 милиона долара, която ѝ донесе „Оскар“.

6. Чарлийз Терон

Приходи: 15 милиона долара

Чарлийз Терон обича да редува работата в нискобюджетни филми с продукции с голям бюджет като"Снежанка и ловецът". Освен това актрисата печели от рекламния си договор с модна къща Dior. Нейното най-ново амплоа е изпълнителен продуцент на новия сезон на шоуто Hatfields & McCoys на канал NBC.

5. Ема Стоун.

Приходи: 16 милиона долар

Най-младата актриса в класацията на Forbes спечели 16 милиона долара. Кариерата на 24-годишната Стоун се развива непрекъснато от комедията Superbad, през драмата The Help, която бе един от най-печелившите проекти през 2011 г. и дебюта в Големия Холивуд с роля в блокбъстъра Spider-Man.

4. Дженифър Анистън

Приходи: 20 милиона долара

На четвърто място в класацията е бившата звезда от сериала "Приятели" Дженифър Анистън. През отчетния период,тя е спечелила 20 милиона долара от комедията We're the Millers.

3.Кристен Стюард

Приходи: 22 милиона долара

Лидерското трио се затваря от звездата от "Здрач" Кристен Стюарт. Миналата година тя бе начело на класирането, но оттогава доходът ѝ е намалял с 12.5 милиона долара - до 22 милиона. През последната година актрисата предпочита да се съсредоточи върху независими проекти като апаптацията по книгата на Джак Керуак "On The Road". Лентата събра скромните 8.7 милиона долара.

2. Дженифър Лоуънс.

Приходи: 24 милиона долара

Новата холивудска надежда спечели от ролята си в трилогията The Hunger Games. Друг печеливш проект за актрисата обещава да бъде седмият филм в комиксаX-Men.

1. Анджелина Джоли

Приходи: 33 милиона долара.Ка2

Въпреки факта, че последният високобюджетен филм със съпругата на Брад Пит излезе преди три години (драмата The Tourist, в която Джоли си партнира с Джони Деп), актрисата остава на върха на славата. През отчетния период, тя написа сценария и режисира първия си филм- "В страната на кръв и мед".

Но широката общественост бе много по-развълнувана от друга история, свързана с Джоли - операцията за отстраняване на гърдата с цел намаляването на риска от рак. Актрисата не само не скрие факта, но и публикува манифест на страниците на Ню Йорк Таймс, като обясни мотивите си и призова жените смело се справят със заплахата от рак на гърдата.