Президентът на Европейската централна банка Марио Драги подкрепи идеята за публикуване на протоколите от заседанията на Управителния съвет на ЕЦБ, в интервю за германския вестник Зюддойче Цайтунг.

Считам, че това е необходима следващата стъпка, каза Драги за немското издание. Поради това изпълнителният съвет на ЕЦБ ще представи съответната препоръка на Управителния съвет на банката за обсъждане и вземане на решение по този въпрос, допълни той.

По-рано през седмицата членовете на ЕЦБ Йорг Асмусен и Бенова Кьоре също се изказаха в полза на оповестяване на стенограмите от заседанията на Централната банка в тяхно съвместно интервю за Зюддойче Цайтунг и за френския вестник Льо Фигаро.

Понастоящем протоколи от заседанията на Управителния съвет на ЕЦБ остават строго поверителни и засекретни в продължение на 30 години, докато тези на Федералния резерв и на Английската централна банка се публикуват в рамките на няколко седмици след съотвените техни заседания.

Не е изключено предложението за публикуване на протоколите от заседанията на ЕЦБ да бъде обсъждано на заседанието на банката утре (четвъртък), съобщава БНР.