Преди време на канадеца Кори Уадън му хрумва една щура идея. Ако успее да спечели 1 млн. долара, докато навърши 25 г., неговата майка Джоани Уадън ще може да се пенсионира и да не й се налага да мисли повече за пари.

Като самотна майка, която е отгледала две момчета с много ограничени средства, Джоани искала вече да има финансова свобода, за да се наслаждава на живота, пише therecord.com.

За да постигне необичайната си цел, Кори Уадън си поставя срок от две години, който изтича на 1 януари 2014 г.

В неговия план има обаче само няколко проблема. Когато си поставя тази цел, той е начинаещ актьор със средно образование и нулев опит в ръководенето на компания.

Младият предприемач също така нямал пари, нито опит в сферата на технологиите и не знаел откъде да започне, за да постигне бърз успех в дигиталния свят.

Той обаче имал находчивост и то доста. Така Уадън, който в момента е на 24 г., си поставя огромно предизвикателство — да натрупа състояние само въз основа на амбиция и здрава работа.

"Просто ми беше ясно, че ако не направя нещо, майка ми няма да има пенсия," казва той. "Не знаех какво точно ще направя, но знаех, че трябва да направя нещо."

Уадън казва, че майка му е жертвала всичко, за да отгледа сама него и по-големия му брат. Понякога тя работела на три места едновременно като сервитьорка и хигиенист, например, за да свързват двата края.

Тя никога не е познавала друг живот, освен това да живее от заплата до заплата, казва Уадън. Парите винаги не стигали, но когато получава паническо обаждане от нея, че работното й място е на път да бъде закрито, той решава да направи нещо.

Уадън осъзнава, че трудно ще натрупа 1 млн. долара до 25-ия си рожден ден, но казва, че смята, че вече е на път да осигури комфортно пенсиониране на своята 49-годишна майка.

Осемнадесет месеца, след като се заема със своето предизвикателство, Уадън притежава три компании — две за приложения за телефони - Echo Bay Apps и Phoenix Apps, както и компания за електронни книги, която издава електронни книги с рецепти.

Според него те имат печалба от около 10 000 долара на месец, което, според него, ще е достатъчно, за да купи на майка си къща, кола и да я изпрати на околосветско пътешествие след Коледа.

Уадън работи по седем дни в седмицата, за да стигне дотук. Той жертва социалния си живот и подлага на риск връзките си. Досега е продавал напоителни системи, CD-та от врата на врата и дори си партнира с компания, която планирала да пусне дрехи за тийнейджъри.

След като прочита една купчина бизнес книги и научава това-онова, той се фокусира върху технологичните компании като най-бързия начин за натрупване на състояние. Получава основно обучение в сферата на софтуера и се залавя за работа.

През цялото време Уадън се среща с десетки успели бизнесмени, които са му давали съвети и са го наставлявали. Той е документирал тези срещи и амбициозното си начинание в документален филм със заглавие „Милионер до 25-годишна възраст“.

Уадън се надява, че неговата история може да вдъхнови други млади хора да преследват целите си, без значение колко преувеличени може да са те. Той също така признава, че вследствие на огласяването на плановете му в момента има хиляди последователи в социалните мрежи, които следят напредъка му.

Неговият уебсайт millionaireby25.com показва колко пари е спестил Уадън досега. По последни данни сумата възлиза на над 75 750 долара, което означава, че той е доста далеч от поставената цел от 1 млн. долара.

"Ако обявиш една цел публично и си сложиш краен срок, хората ще ти търсят сметка," казва Уадън. "Ако изоставаш, хората ще ти го напомнят и това увеличава напрежението."

Неговата майка казва, че помислила, че Уадън се шегува, когато преди 18 месеца й казал за своите планове.

След няколко месеца обаче осъзнава, че това не е шега. Синът й винаги е бил мечтател, казва тя и не е изненадана, че той е вложил толкова много енергия в неговото забележително предизвикателство.

Дори и ако не спечели 1 млн. долара до 25-тата си годишнина, тя е убедена, че ще го направи достатъчно скоро.