Три договора за кредитни линии на обща стойност 13 млн. евро подписаха Банка Пиреос България и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Чрез тях Банка Пиреос България се ангажира да подкрепи и осигури финансиране както за физически лица и домакинства, така и за българския бизнес с цел неговото по-ефективено и конкурентено развитие.

Първата кредитна линия е в размер на 1 500 000 евро по Програмата за енергийна ефективност в дома (REECL). Чрез нея Банка Пиреос България ще финансира проекти на физически лица и домакинства за реализация на енергоспестяващи мерки в жилищни сгради.

Кредитополучателите могат да се възползват от безвъзмездна финансова помощ в размер на 20% за индивидуални проекти и 30% за групови проекти след успешно завършване на проектите.

Втората кредитна линия е в размер на 1 500 000 евро по Програмата за енергийна ефективност и зелена икономика, Компонент „Заемно финансиране” в рамките на финансовия инструмент „Енергийна ефективност за конкурентоспособна икономика”( BEECIFF).

Чрез нея ще си финансират МСП с цел подобряване на ефективността и производителността на полезните за околната среда технологии, използвани в МСП, и за намаляване на енергоемкостта и неблагоприятното екологично въздействие чрез насърчаване на инвестиции, полезни за околната среда, за намаляване на отпадъците и за енергоспестяващи производствени технологии.

Третото споразумение е договорът за търговско финансиране в размер на 10 000 000 евро и неговата цел е стимулиране на вноса и износа на стоки от страна на български компании.

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и Банка Пиреос България ще продължат да подкрепят бизнеса в България с цел стимулиране икономическия растеж на страната.