През лятото може да видите много хора по джапанки и къси панталонки, но определено не и в офиса. Подобно облекло наистина е удобно, но често е неприемливо в бизнес средите, та дори и изцяло забранено!

Голотата не е добре дошла навсякъде: дори да е много топло в офиса през лятото, работниците и служителите трябва да продължат да се обличат подходящо и сериозно. Особено ако са в постоянен контакт с клиенти!

Разбира се, жените могат да носят поли на работа при високи температури, но дължината им не трябва да бъде повече от педя над коляното. Мъжете от своя страна могат да носят тънки ризи с къс ръкав например.

Бизнес облеклото е само за официални поводи. За мъжете това означава тъмен костюм и обувки с връзки. Жените трябва да носят тъмни поли или рокли, плюс сако. Токчетата не трябва да са по-високи от десет сантиметра, а чоропогащник се препоръчва независимо от времето.

Правилото за дрескода е, че всяко нещо, което е твърде късо, прекалено прозрачно или много тясно, трябва да остане в гардероба. Секси полички, бермуди, тънки презрамки – забравете за тези дрехи, поне в офиса. Ето и списък с всичко, което трябва да знаете за работното облекло:

Къси панталонки

Късите панталонки са табу за офиса. Дори и да сложите клин под тях, те пак си остават дреха, която не трябва да обличате на работното си място.

Бермуди

В сериозните компании мъжете не трябва да влизат в офиса с шорти, поне в Европа. В Австралия и в САЩ е различно и на някои места е позволено. Тук обаче трябва да носят дълги панталони във всеки случай.

Джапанки

Правилото гласи, че джапанките нямат място в офиса и със сигурност при контакт с клиенти. В компаниите с не толкова строги правила, може да видите хора с отворени обувки, но джапанките си остават табу.

Високи токчета

Токчетата трябва да бъдат високи максимум десет сантиметра. По време на парти е различно – там всичко е позволено, но токчетата са твърде секси за работа. Освен това ниските обувки са изключително удобни за жегата – краката се подуват по-малко!

Потници

Потниците са много популярни през лятото, но не ги обличайте за офиса! Както жените, така и мъжете не трябва да носят дрехи с тънки презрамки, без презрамки и въобще с голи рамене, тъй като не е достатъчно сериозно облекло за офиса.

Къси поли

Полата за офиса трябва да е дълга поне една педя над коляното. Много късите поли са за свободното време, а дългата пола ласкае почти всеки тип фигура. Тя е идеална за жени с тънки талии и по-едри бедра. Като цяло и на слабите, и по-едрите жени им стоят добре този тип поли.

Голи крака

Тънките чоропогащи са задължителни дори при 30 градусови температури в сферата на услугите. На други места голите крака са разрешение, при условие, че разбира се са гладко обръснати – поне при жените.

Чорапи със сандали

Трябва задължително да се противопоставяте на тази комбинация. Тук става въпрос повече за липса на стил, отколкото за бизнес облекло…

Гол корем

Тази модна тенденция (за щастие) отмина, но все още можете да срещнете жени, живеещи в миналото. В консервативните компании обаче служителите не трябва да показват корема си в никакъв случай. И не само него...

Прашките

Бельото си е за под дрехите. Колегите не трябва да виждат секси прашките ви. Оставете това за свободното ви време.

Дълбоко деколте

За работното място жените не бива да избират блузи с дълбоко деколте, а с по-високо, или да слагат друга блуза под тази с деколте. Дългите цепки на полите също не са подходящи.

Без сутиен

Сутиенът е задължителен за жените в офиса. Той принадлежи към облеклото – също както мъжете не отиват в офиса с една обувка или един чорап, така и жените не трябва да отиват без сутиен.