Колкото и да е добра автобиографията ви, представянето на интервюто за работа винаги играе решаваща роля за това дали ще ви наемат или не.

Тук с пълна сила важи правилото 4 x 20: впечатлението за даден човек се определя от 20-те първи секунди, 20-те първи думи, 20-те първи жеста и 20 първи изражения на лицето.

Ето най-важните неща, от които зависи представянето ви и в които е най-вероятно да сгрешите.

Дрехите

Не е нужно да подчертаваме, че отворените деколтета и късите шорти не са най-подходящото облекло за интервю за работа. Дрехите ви трябва да са съобразени с работната среда на компанията, в която кандидатствате.

Ако не знаете каква е тя, когато си уреждате интервюто, е добре да се поинтересувате дали има дрескод. Ако такъв липсва, имайте предвид, че трябва да избягвате ярките цветове и екстравагантните дрехи.

Специалистите съветват, дори и през лятото, да изключите като възможност късите ръкави и потниците. Категорично са забранени късите панталони за мъжете и полите над коляното за жените. Джапанките и сандалите също не са удачен вариант.

Жестовете

Ако имате навика да чупите пръсти или да оправяте косата си, докато разговаряте, забравете за тези движения по време на интервю за работа. Всички жестове, които са свързани с докосване на лицето, говорят за неувереност.

Ако сте притеснени и не знаете какво да правите с ръцете си, най-добрият вариант е да имате нещо в тях – например химикал или тефтер. Добро впечатление ще направи, ако ги поставите спокойно на облегалката на стола или върху коленете си.

Винаги се ръкувайте, като подавате ръцете си с дланите нагоре – това е белег за прямота. Не поставяйте ръце в джобовете, за да не изглежда, че криете нещо. Не барабанете с пръсти - това показва нетърпеливост. Не скръствайте ръце, за да не изглежда, че се отбранявате.

Въпросите и отговорите

Можете ли да вършите тази работа? Можете ли да обикнете тази работа? Ние ще можем ли да работим с вас? - това са трите най-важни въпроса, на които работодателите търсят отговор по време на интерю за работа. Ако не отговорите добре на тях, значи представянето ви е било незадоволително.

Възможно е най-важното нещо, което интересува вас, да е заплащането. Това обаче със сигурност не е въпрос, който трябва да обсъждате на първата среща с бъдещия си работодател.

Не трябва да питате още и в какво се състои работата – това само ще покаже, че не сте проучили не само позицията, за която кандидатствате, но и дейността на компанията.

Социалните мрежи

Автобиографиите не са това, което бяха. Все повече компании проучват кандидатите си и в социалните мрежи, където могат да открият много информация за тях.

В този смисъл, Facebook не е най-подходящото място да плюете бившия си работодател или колегите си. Или пък да качите снимка от снощния купон, където поведението ви със сигурност не може да бъде определено като трезво.

Не забравяйте, че в CV-то не е удачно да проявявате оригиналност. В интернет и до днес се разпространяват истории за кандидатката, която вписала координатите на своето куче в графата за препоръки. Или пък мъжът, който е отбелязал като свое специално умение лунната походка на Майкъл Джексън. Те едва ли са получили работата, за която са кандидатствали.