По време на интервю за работа интервюиращият ви се опитва да получи усещане за това кой сте — можете да отговорите на всичките му въпроси, но какво да кажем за всичко останало, което правите, докато двамата сте заедно?

Трябва ли да приемете, ако ви предлага кафе? Какво му говорят жестовете, които правите с ръце? Кого трябва да гледате, когато ви интервюират няколко души едновременно?

В своята книга със съвети за поведението по време на интервю за работа Джон Молидор и Барбара Парус казват, че търсещите работа трябва да вземат предвид факта, че интервюиращият ги може да е от различно поколение, да има различен характер, в сравнение с кандидата и дават съвети как всичко това да бъде използвано във ваша полза.

Ето няколко неща, цитирани от Business Insider, които не знаете за интервюто за работа, но в условията на жестоката конкуренция на пазара на труда, вероятно би трябвало да знаете.

Ако ви предлагат нещо за пиене, освен вода, най-вече кафе, не приемайте

Интервюиращият не иска да изгуби 10 минути, само за да ви прави кафе. Ако пък му предстои натоварен ден, това, че губи повече време, отколкото е планирал, само ще го раздразни повече. Нещо повече, ако сте имали нужда от кафе, е трябвало да изпиете едно преди да отидете на интервюто.

"Ако ви предложат кафе, учтиво откажете. Можете да го разлеете и да предизвикате объркване по време на интервюто. Кафето също така разхлабва сфинктера и може също така да ви се наложи да тичате към тоалетната."

Не сядайте, докато не ви кажат

"Не сядайте, докато не ви предложат стол. След това седнете с изправени рамена и се опитайте да заемете колкото се може повече място на стола. Не бъдете като клюмваща теменужка с преклонена глава, без визуален контакт и отпуснати рамена."

"Като оставите плахо впечатление, потенциалният ви работодател няма да се чувства уверен да ви наеме да се борите със задачи, които изискват смелост."

Опитайте се да познаете приблизителната възраст на интервюиращия и променяйте отговорите си в зависимост от това

Различните поколения се впечатляват най-много от различни ценности, така че ако сте наясно с това, че интервюиращият е от различно поколение от вашето, можете да се придържате към това, което смятате, че той ще търси в един служител.

Задържайте вниманието на всички, когато ви интервюира повече от един човек, като установявате зрителен контакт с различни хора в определени моменти по време на отговорите си

"При такива интервюта винаги започвайте отговора си, като поглеждате в човека, който ви е задал въпроса. След това произволно и ненатрапчиво установявайте зрителен контакт с всеки от останалите интервюиращи."

"След като приключите с отговора, върнете погледа си върху човека, който ви е задал въпроса. Не установявайте зрителен контакт с всеки от интервюиращите, като ги карате подред. Ненатрапчивият произволен зрителен контакт върши работа."

Ако интервюиращият играе психологически игрички с вас, не разкривайте, че знаете какво става

Трябва да оставите психологическите игрички на него и да не позволявате те да повлияят на стратегията ви.

"Ако имате подозрения, че интервюиращият ви „пробва“, вероятно сте прави. За съжаление, някои интервюиращи играят психологически игрички с кандидатите, за да проверят техните реакции. Ако сте непоклатим, ще преминете теста и можете да получите оферта за работа или най-малкото да стигнете до финала. Ако се огънете, тогава интервюиращият ще предположи, че вероятно не можете да се справяте със стреса в работата."

Ако не сте сигурни какво да облечете, винаги избирайте дрехи в светли цветове

Винаги, разбира се, трябва да се обличате по възможно най-добрия начин за интервю. Ако обаче не сте сигурни за работната култура в дадената компания, избирайте дрехи със светли цветове.

"Бяла риза с дълъг ръкав е най-сигурният ви избор дори и през лятото. Можете също така да носите риза с дълъг ръкав в светло син, кремав или бадемов цвят. Тъмните ризи са прекалено модерни за консервативни индустрии, като банкиране и счетоводство."

Бъдете наясно с това какво послание предават ръцете ви:

1. Показването на дланите е индикация за прямота.

2. Задържането на дланите, насочени надолу, е знак превъзходство. Не се ръкувайте с дланите надолу.

3. Събирането на върховете на пръстите на двете ви ръце, така че да формирате кула, е израз на увереност.

4. Прикриването на ръцете ви, като например поставянето им в джобовете, е признак, че криете нещо.

5. Барабаненето с пръсти е признак на нетърпеливост.

6. Скръстването на ръцете е много отбранителна позиция, показваща разочарование или несъгласие.

7. Прекомерното използване на жестове може да доведе до разсейване.

Бъдете наясно с това какво послание предават главата и раменете ви:

1. Докосването на ухото и и почесването по брадата е признак, че не се хващате.

2. Накланянето на главата напред е признак за срамежливост.

3. Накланянето на главата назад показва прекалено голямо самочувствие или гордост.

4. Накланянето на главата на една страна може да бъде изтълкувано като отегчение.

5. Накланянето на главата леко на една страна означава, че сте приятелски настроени и готови да слушате.

6. Изцъкленият поглед право напред е признак за отегчение (или махмурлук).

7. Прекалено честото мигане е признак за това, че лъжете.

8. Суровото или безлично изражение е индикатор за враждебност.

9. Повдигането на раменете може да бъде тълкувано като желание да разтоварите някакъв проблем или товар, или пък като признак за нетърпеливост и пълна откъснатост от ситуацията.

Преценете дали интервюиращият ви е интроверт или екстроверт и променяйте езика на тялото си в зависимост от това

Ако сте различен характер от този на интервюиращия, лесно можете "да започнете да лазите по нервите си. За да избегнете това, разберете какъв вид характер има интервюиращия и му подражавайте.

"С екстровертен интервюиращ кандидатът за работа трябва да е словоохотлив и въодушевен," докато "с интровертен интервюиращ, кандидатът трябва да размишлява по въпроса в тишина, след което да отговаря."

Ако не постъпите така, интервюиращият може да реши, че действията ви предават нещо, което не искате. Например, ако сте интроверт и предпочитате да помислите върху отговорите си преди да говорите, интервюиращият може да изтълкува това мълчание като "тревожно."

Ще знаете, че интервюто е минало добре, ако вашият интервюиращ:

1. Демонстрира интерес, като се накланя напред.

2. Не отговаря на телефонните обаждания по време на интервюто.

3. Се усмихва периодично и кимва с глава в съгласие.

4. Ви задава въпрос кога можете да започнете работа.

5. Се обажда на хората, които са ви препоръчали веднага след интервюто.

6. Говори за ползите от самата работа и от това да работите за компанията.

Ще знаете, че сте се провалили, ако:

1. Интервюто ви е прекъснато и приключва по-рано.

2. Интервюиращият започне да преглежда някакви документи и да отговаря на телефонни обаждания, докато говорите.

3. Не се обсъждат следващите стъпки или изискванията за заплатата.

4. Сте поканен за второ интервю, но никой не ви развежда из офиса и не ви запознава с други служители.