Как и кога ще можем да закупим акции на ЦСКА?

Това е основният въпрос, който си задават привържениците на „червените“ през последните дни, а и инвеститорите на Българска фондова борса.

Затова Profit.bg реши да внесе няколко ясноти около питанията, които получихме на редакционния мейл.

Регистрационен капитал

В момента в клуба се подготвят за довнасяне на регистрационния капитал. Това ще рече, че той е записан, но не е внесен. Търсят се да бъдат продадени (записани) нови 2.078 млн. акции, или 32%. Според изпълнителният директор на клуба Александър Тодоров това ще стане още в началото на август.

Цената на новите акции ще е 2 лв., но тук е важно да се отбележи, че те няма да бъдат търгувани на Българска фондова борса.

Преминаването към публичен статут

За да премине клубът към публичен статут, първото условие е да бъде набран този капитал. Цената на една нова акция ще е 2 лв., което ще рече, че клубът ще може да разполага с 4.15 млн. лв., които ще отидат за погасяването на дългове.

Своето желание за записването на нови акции са изявили няколко големи бизнесмени, сред които и Гриша Ганчев, който преди време дори преговаряше да закупи клуба от старите собственици от Титан.

Документация

За да започне търговията с акциите на едно дружество, е необходимо да се изготви проспект и регистрационен документ. Те следва да бъдат одобрени от Комисията за финансов надзор и едва след това книжата ще могат да се пуснат за търговия на борсата.

Цената им

Цената на акциите на фондовата борса се определя от търсенето и предлагането. Когато има по-голямо търсене, отколкото предлагане, цената върви нагоре, а когато предлагането е по-голямо, съвсем естествено е цената да пада.

На каква цена ще бъдат листвани акциите на ЦСКА на Българска фондова борса още е трудно да се каже. Подобна информация може да се очаква през идните месеци, а самото листване може да се очаква около или дори след Нова година.

Какъв процент от акциите ще се търгуват на БФБ-София

Свободно търгуемите акции (free float), т.е. тези извън мажоритарните собственици (най-големите акционери) се търгуват на борсата. Какъв процент от клуба ще се търгуват на Българска фондова борса ще стане ясно от регистрационния документ и проспекта на ЦСКА. В България най-често свободно търгуемите акции са около 5-10% от капитала, докато в САЩ те достигат и дори надхвърлят 40-50%