Американската компания Apple приветства решението на американската администрация да премахне забраната за внос и продажба на редица модели смартфони iPhone и таблети iPad, докато конкурентите й от южнокорейската компания Samsung изразиха своето разочарование, пише The Wall Street Journal.

По-рано търговският представител на САЩ Майкъл Фроман заяви, че администрацията е решила да блокира забраната на Комисията за международна търговия (ITC) за вноса и продажбата на някои модели на Apple заради вероятното нарушаване на патентните права, принадлежащи на Samsung.

Според Фроман, прилагането на съдебното решение би могло да даде на собствениците на патентите "големи възможности за влияние" върху производителите.

"Приветстваме, че администрацията застана на страната на иновациите в това важно дело. Действията на Samsung са неправилни и са нарушение на патентната система", се казва в изявление на Apple.

Представител на Samsung заяви, че в компанията са разочаровани от ветото на администрацията върху решението на Комисия. "Решението на ITC правилно призна, че Samsung е провел добросъвестни преговори и че Apple както и преди не желае да оформи лиценза", се посочва в комюнике.

Двата производителя на потребителска електроника водят остра борба в цял свят, по-конкретно в сегмента на смартфоните. В тази област Samsung изпреварва двукратно Apple по пазарен дял (32% срещу 17%), но значително изостава по печалби. Патентната война продължава с променлив успех, пише БГНЕС.

През 2012 г. Apple успя да издейства глоба от 1 милиарда долара за Samsung заради незаконно използване на патенти.