BMW изтегля повече от 140 000 превозни средства от Китай, по-малко от седмица след като плановете за експанзия на германската компания бяха остро критикувани от китайското министерството на околната среда.

Съвместното предприятие на BMW Brilliance обяви, че изтеглянето на колите е доброволно и се дължи на проблем в кормилните системи на 5-тата серия, като дефектните автомобили са произведени през последните 4 години, съобщава FT.

Миналата седмица министерството на околната среда на Китай отказа да одобри плановете на завода на BMW за удвояване на производството до 400 000 превозни средства на година, съобщи Дарик.

Министерството разкритикува BMW Brilliance за подаване на "непълен" екологичен доклад и за това, че компанията не е постигнала наложените от правителството цели за намаляване на замърсяването.

Според BMW "мнението" на министерството не е е окончателно и няма да забави проекта на стойност 9.23 мрд. юана (1.5 млрд. долара)

Китай е най-големият пазар на BMW. Продажбите на компанията нараснаха с 15 на сто през първата половина на тази година, достигайки 183 000 коли, като повече от половината от тях са реализирани от BMW Brilliance.

Днес акциите на BMW поевтиняват във Франкфурт с 0.29%, до 72.72 евро за лот.