Европейските власти, отговарящи за защитата на конкуренцията, дадоха одобрението си, след потвърждението на американските власти през февруари, за сливането на American Airlines и US Airways, които ще създадат най-голяма авиокомпания в света.

"Европейската комисия одобри, въз основа на правилата на ЕС за сливане, предложеното обединение на US Airways group и AMR Corporation, включително основния й филиал American Airlines", се казва в съобщение на комисията.

Решението за сливането на компанията открива пътя за увеличаване на конкуренцията по маршрута Лондон-Филаделфия, където съвместно дружество между British Airways и Iberia създава фактически монопол.

Най-грозните летищни терминали

След като получила такива ангажименти, "комисията заключи, че транзакцията няма да предизвика опасения за нарушаване на конкуренцията". ЕК не е установила други сериозни притеснения, засягащи европейските маршрути, съобщава БГНЕС.

"Комисията може да утвърди транзакцията на първия етап предвид поетите от страните ангажименти във връзка с безпокойството за конкуренцията по маршрута Лондон-Филаделфия", съобщи еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния.

"Ангажиментите включват съответно място на летище Хийтроу в Лондон и дългосрочни ангажименти за стимулирането на появата на нов конкурент по маршрута. Поради това ние сме доволни, че конкурентната динамика ще бъде запазена, за да се гарантира избор и качество на въздушните услуги за пътниците по този маршрут", допълни еврокомисарят.