Първите кошове в баскетбола са били направени от кошници за праскови. Мрежата е била без дупка, което е налагало играчките след всеки кош да вадят топката от нея. Играта е измислена от американеца Джеймс Нейсмит, а първата баскетболна среща е проведена през 1892 г.

Най-абсурдният гол в историята на футбола е вкаран на мач в Бразилия. Тогава на терена инцидентно се приземили няколко парашутисти, а единият от тях паднал върху вратаря и му попречил да спаси гол. Съдията зачел попадението с обяснението, че това е божия намеса.

Как изглеждат тенис легендите от миналото днес?

Мартина Хингис е най-младата тенисистка, която е оглавявала световната ранглиста. През 1997 г., когато става номер едно, тя е едва на 16 години.

Футболът е причина не само за бой между агитки, но и за война между две държави. Така наречената „футболна война“ избухва между Салвадор и Хондурас през 1969 г. За причина за военния конфликт се сочи футболен мач, в който хондураският национален отбор претърпява загуба.

Тайгър Уудс започва да играе голф малко след като се е научил да ходи – на 3 години. Според негови близки, още на 6 месеца, гледайки играта на баща си, той започва да имитира движенията му. По-късно се превръща в най-младия голфър, обявен за номер едно в света.

Жу дьо пом на, лакросс и баскска пелота са били олимпийски спортове. Същото се отнася и за теглене на въже, роки, ракетс и крокет (не става въпрос за крикет, въпреки че той също е бил олимпийски спорт).

Десетте най-красиви спортистки, позирали някога за Playboy

Катарина Вит е състезателка по фигурно пързаляне от Германската демократична република. Тя печели олимпийска титла в Сараево през 1984 г. Това предизвиква лавина от любовни писма към пощенската й кутия – цели 35 хиляди. По-късно фигуристката се съблича за Playboy.

Първият маратонец е починал от умора. Според легендата това се е случило през 490 г. пр. Хр. Фидипид е гръцки войник, който пробягал разстоянието от Маратон до Атина (около 40 км), за да съобщи, че битката срещу персите е спечелена. Когато пристигнал, казал „Победихме“ и издъхнал. Затова днес дисциплината в леката атлетика носи името на града Маратон.

В зората на волейбола началният удар се изпълнявал с една ръка, но на един крак. Играта е създадена през 1895 г. в САЩ от Уилям Морган. Той закачил мрежа за тенис на близо два метра височина, на която учениците му подхвърляли спукана баскетболна топка.

През 2003 г. се провежда първото световно първенство по художествена гимнастика за мъже. Дисциплината включва елементи от спортната гимнастика и от бойното изкуство Ушу. У нас все още няма мъжки отбор по художествена гимнастика, но има мъж-треньор, който преподава на момичета.