Безработни отказват работа в керамичното производство, където могат да изкарат по 400 до 800 лева месечно, споделиха собствениците на тухларните в Багренци и Драговищица, Кюстендилско. От дружеството разчитат да наберат работна ръка и чрез бюрото по труда.

“Можем да вземем 45 работници, но кандидати няма. Едва 20-ина души започнаха на площадката с готовата продукция. Няма никакви изисквания за образование, ценз, квалификация, дори и за възраст - вземаме всеки кандидат. Но просто не им се работи, отказват.

Явно са свикнали да получават социални помощи и не разчитат на борсата на труда. А сега, през летния сезон, при нас могат да се изкарат много хубави надници”, каза шефът на тухларната в Багренци Кирил Паргов.

Майка на 11 деца никога не е работила, държавата й подари къща

Такава е ситуацията и в Драговищица. “Не само при подреждането на продукцията, а и за технологичния процес не можем да намерим работници. Българинът вече свиква да не работи - слаба дисциплина, деморализация, инертност”, констатира и собственикът на керамичния завод там Борис Ангелов, цитиран от вестник "Труд".

И други работодатели - като тези в сушилня за плодове край Кюстендил, например, коментират, че имат трудности с набирането на работна ръка. Причината е, че хората без препитание не искат да се хванат на работа, където има по-голямо натоварване. Нищо, че и възнаграждението е по-високо.

“Не мога да събера хора по програмата за временната заетост за елементарна работа като чистенето на улиците, например. А има една група от т. нар. трайно безработни, които безделничат по цял ден. Ангажирах единия от тях - срещу 390 лв. месечно, колкото е и моята заплата. На втория ден се отказа. По-добре му е нищо да не работи”, възмущава се и кметицата на дупнишкото с. Дяково Здравка Тонева.