Традиционно малко преди средата на месеца ще направим справка какво е предлагането на имоти от частните съдия изпълнители, както и какви са най-интересните оферти на сайта им.

Към днешна дата на сайта се предлагат 3 884 имота - с близо 140 повече, в сравнение със същия период на миналия месец. Най-много имоти продължават да се предлагат в столицата – 589, на фона на 583 преди три месеца.

Двустайните апартаменти продължават да са най-често срещаните предлагани имоти от частните съдия изпълнители – на пазара у нас в момента има 501 подобни, предлагани на търг, на фона на 415 преди три месеца.

Разбира се, продължаваме да откриваме интересни оферти - много от които не са особено свързани с действителността.

Например двустаен апартамент от 86 кв. м в София на ул. "Владайска" е с начална тръжна цена от 240 000 лева, което прави 2 790 лева за кв. м (1 420 евро за кв. м.) Трябва да се има предвид, че това не е чистата площ на жилището.

Въз основа на тази цена човек би си помислил, че става въпрос за имот в луксозна сграда в престижен квартал. Само, че жилището е разположено на третия етаж в сграда от 1932 г., в която няма асансьор.

Тристайните продължават да са вторите най-често предлагани от съдия-изпълнителите. Тук най-интерсното е, че най-скъпият предлаган апартамент с начална цена от 345 360 лева не е в София, а в Созопол, в област Буджака.

Става въпрос за апартамент от 170 кв. м, като въз основа на търсената му начална цена, се падат по 2 030 лева за кв. м.

Ето в каква сграда пък се намира тристайният в София, който се предлага с най-ниска начална цена от малко над 26 600 лева. Апартаментът е тавански и е с площ от 98 кв. м.

Още една оферта, която сочи не особено голямата връзка с реалността, е тази за продажбата на едностаен апартамент в Кула (Видинско) от 38 кв. м - с начална цена от 144 000 лева.

Единственото обяснение тук е за евентуално направена печатна грешка, защото иначе става въпрос за жилище с цена за кв. м от 3 790 лева, която едва ли е достижима дори за луксозното строителство в София. За съжаление, липсва снимка, за да видим за какво става въпрос.

Най-скъпият многостаен, който се предлага от частните съдия изпълнители, отново не е в София, а в с. Лозенец къмпинг Оазис. Става въпрос за апартамент от 179 кв. м с обявена начална цена от 668 025 лева.

Явно проблемите на предприамачите по морето започват сериозна да изплуват на повърхността. Високите начални цени на предлаганите там имоти пък сочат най-вероятно не особено разумни нива на финансиране от страна на банките.

За сравнение, многостаен на бул. "Витоша" от 191 кв. м ще се предложи на търг с начална цена от 597 000 лева.

Мезонет от 477 кв. м в Пловдив е най-скъпият предлаган подобен род имот, като началната му тръжна цена е 547 500 лева.