Тайфунът Ютор удари в понеделник сутринта брега на Филипините. Той е един от най-силните за сезона. Вече 23-а души изчезнаха, съобщиха властите.

За изчезнали се водят всички рибари, влезли в морето през уикенда край бреговете на главния остров Лусон, пометен от тайфуна, заяви председателят на местната агенцията за борба с природните бедствия.

Ютор, придружен с проливни дъждове и ветрове до 200 км в час, се появи на сушата около 03:00 ч. в понеделник сутринта (19:00 UTC в неделя). В ранните сутрешни часове той вилнееше над северна провинция и ще се прехвърли в Южнокитайско море през деня.

Два градуса по-топло - 10 пъти повече урагани

Проливни дъждове обляха столицата Манила, на 250 км южно от центъра на тайфуна, но не се съобщава за наводнения. Повечето училища в града обаче няма да провеждат учебни занятия в понеделник, съобщи БГНЕС.

Филипините се намират на пътя на тайфуните и преживяват около двадесет всяка година. Някои от мощните бури убиват стотици хора.

През декември миналата година тайфунът Бофа причини смъртта на около 2000 души с наводнения и свлачища на южния остров Минданао, който обикновено остава встрани от обичайния път на тези бури.