Щатската компания Apple ще представи най-новата версия на смартфона си iPhone на 10 септември - тези слухове витаят в интернет пространството, разпространени от няколко специализирани щатски блога.

Представянето идва в ключов за компанията момент, когато доверието на голяма част от инвеститорите и анализаторите в мениджмънта на компанията е сериозно разклатено. Apple губи все повече позиции спрямо основния си конкурент в лицето на смартфоните с операционна система Android - и по-специално южнокорейската компания Samsung.

Един от основните въпроси е каква ще е политиката на компанията, свързана с по-старите модели, които традиционно тя предоставя на потребителите с между 100 и 200 долара по-малко, в сравнение с най-новия модел.

Налице са спекулации, че компанията ще дебютира с нов нискобюджетен модел, който ще цели заемане на по-сериозни позиции на развиващите се пазари, където трябва сериозно да догонва останалите конкуренти.

Новият модел ще е с операционната система iOS 7, която се тества от официалното й представяне през юни.

Компанията се очаква също така да представи и следващата версия на операционната система Mac OS X, която ще носи името Maverick.

От централата на компанията отказаха да коментират тези слухове.