За да намалите размера на дрехите си с един номер и да доживеете 110-та си годишнина, просто изберете стълбите! Безплатно, достъпно и много ефикасно. От Doctissimo до кмета на Ню Йорк – все повече организации се опитват да ни накарат да откажем асансьора и да изберем стълбите. В Ню Йорк дори поставиха надписи, за да мотивират хората да се изкачват по стълбите.

Поредна кампания или едно от най-добрите решения в живота ви?

Изкачването на стълби се равнява почти на занимания със спорт!

За съжаление преодоляването на десетина стъпала на ден няма да ви донесе голяма полза. Ако обаче се преориентирате трайно към стълбите, ще намалите риска от диабет, високо кръвно налягане, сърдечно-съдови заболявания и наднормено тегло.

Препоръчително е да ползвате стълбите 10 минути на ден, като спирате за кратка почивка на всеки пет етажа.

Не очаквайте, че изкачването на стълби ще направи силуета ви строен за отрицателно време, но това не прави промяната безполезна – проучване показа, че изкачването по стълбите ви спасява от качването на 1 килограм на година. Макар че данните варират според килограмите и физическото състояние на всеки човек, средно изкачването на всеки етаж топи между 7 и 10 калории.

Някои лекари започнаха дори да предписват изкачването на стълби като лечение за възрастните си пациенти. Те ги съветват да ползват стълбите при изкачване, а при слизане – да се насочат към асансьора, за да не травмират ставите си. Резултатите са показали, че физическото състояние на възрастните значително се подобрило и те възстановили част от мускулната маса, която всички губим с годините.

Диетолозите все по-често се опитват да ни насочат не толкова към повече спорт, колкото към повече физическа активност в ежедневните ни дейности. Техните аргументи в полза на стълбите звучат така:

- От всички неспортни физически дейности, изкачването на стълби е свързано с най-голям разход на енергия. Което е добре за фигурата ви.

-Неспортните физически дейности има същата способност да облекчават стреса като спорта. Проучване показа, че след като сме се раздвижили 15 минути, се справяме два пъти по-лесно със стресови ситуации.

- Изкачването на стълби поддържа и изгражда мускулна маса. А това означава промяна на съотношението на мазнините и мускулите в тялото ви – промяна, което дългосрочно спасява сърцето ви.