Преди малко повече от 5 месеца в анализ на Profit.bg Ви информирахме, че: „Банковият сектор в страната е изправен пред няколко сделки, които може и да определят най-големите банки у нас в края на настоящата година“.

Придобиването на МКБ Юнионбанк от страна на Първа инвестиционна банка, естествено след получаване на необходимите одобрения от компетентните органи, ще нанесе известни промени.

Третата най-голяма банка в България

На първо място Първа инвестиционна банка (FIBANK) ще се завърти като третата най-голяма банка в страната след Уникредит Булбанк и Банка ДСК по размер на активите си. По данни на централната ни банка към 30 юни, ПИБ ще има 8.5 млрд. лв. спрямо 8.8 млрд. лв. за Банка ДСК и 12.68 млрд. лв. за Уникредит Булбанк.

Така общо трите най-големи трезора в страната ще имат активи за 30 млрд. лв. или 36% от активите на банковия сектор.

По размер на активите си МКБ Юнионбанк беше 15-та най-голяма банка, като с нейното отсъствие банките с активи за над 1 млрд. лв. ще намалеят до 17.

Втората най-предпочитана банка за спестявания

След сделката Първа инвестиционна банка ще затвърди втората си позиция сред най-предпочитаните банки за спестявания на домакинствата, като пред нея ще е единствено Банка ДСК. Лидерът ще е с 5.4 млрд. лв., докато ПИБ ще разполага с 5.3 млрд. лв. депозитна база.

Втората най-предпочитана банка за бизнес кредити

В страната ни има 10 банки, раздали повече от 1 млрд. лв. кредити на бизнеса. Първа Инвестиционна Банка ще затвърди втората си позиция, като пред нея ще е единствено Уникредит Булбанк.

Справка на Profit.bg сочи, че всеки осми лев, изтеглен от бизнеса у нас, ще е от FIBANK.

Акциите на БФБ-София

Банката е една от петте публични, или иначе казано, търгуващи се на Българска фондова борса.

Преди днешното съобщение акциите добавят 63.9% от началото на годината, което ги прави едни от най-добре представящите се у нас.

Не на последно място трябва да отбележим, че сделката ще направи банката доста апетитна хапка за чуждестранните банки, тъй като е най-голямата с български капитали.

* Анализът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.