Бегай, бегай, че ей с'я ше ми паднат чиниите! Възпълен чичка слаломира между масите в ресторанта на закуска, а на ръцете му като свраки са накацали цели 6 (шест!) препълнени блюда.

Хората лежерно се разхождат, прозяват се, търкат очи и обхождат бавно хладилните витрини, за да си изберат какво да закусват. Енергичността на чичото някак особено се откроява сред ваканционната морска мудност. Особено когато в рамките на 5 мин. той прави поне 10-ина тегела между шведските маси и тази, на която достолепно се е настанила фамилията му.

След малко трапезата им прелива от всякакви видове пържени яйца, баници, палачинки и бухти, торти, свежи плодове и кани със съмнително зелен сок. Главата на фамилията доволен дръпва стола със свиреп стържещ звук, покашля се шумно, потрива ръце, оглежда се и на всеослушание споделя: "Малиии, много ми е кеф да ям на пълната пенсия...!"

Пълен пансион или all inclusive

Разбира се, героят на тази история искаше шумно да похвали "пълния пансион", който беше подсигурил за 4-членното си семейство. За седмица се превърна в нещо като местната атракция, а хората от съседните маси започнаха да залагат колко чинии ще пренесе този път и на каква кулинарна атака ще подложи близките си, пише в статията си за вестник "Труд" Мария Касимова.

В интерес на истината, те тихомълком излапваха всичко, а жена му ловко правеше сандвичи под масата - навик, с който персоналът опита да се бори няколко пъти, но накрая се отказа. Сигурна съм, че всеки има подобна хотелска история.

Всъщност в последните години една от най-популярните семейни почивки е именно all inclusive. В българска среда тя често се превежда с малко социалистическото "пълен пансион", въпреки че не става дума за една и съща услуга. Под "пълен пансион" у нас най-често се предлагат почивки, в които освен нощувките се включват закуска, обяд и вечеря.

Какво ще е тяхното качество, зависи от нивото на хотела, което пък е доста относително. В "пълен пансион", за разлика от all inclusive, няма включени безалкохолни напитки, коктейли, следобедни и нощни закуски на корем. Много често не ви осигуряват чадър и място на плажа, така че дневните пари си остават необходимост.

All inclusive е понятие от по-новата ни туристическа култура. Тези, които са го използвали по света, знаят, че можеш да тръгнеш практически без нито един долар или евро в джоба. Всичко тук е организирано - от многократната и разнообразна храна, през спортните активности, та до вечерните забавления.

Подхващат ви с пристигането и се грижат за вас до качването на самолета. В наистина добрите ризорти това е най-популярният тип почивка и хората добре знаят какви са правата им. В all inclusive също има категории, затова научете предварително какво ниво плащате.

Аниматори

Важно присъствие по време на вашата ваканция ще бъде на онази весела компания от млади момчета и момичета, които щъкат наоколо и още на втория ден ви наричат по име. Тяхната задача е просто да ви създават добро настроение, да ви карат винаги да се чувствате обгрижени и да ви предизвикват към различни спортни и други забавления.

Добрите аниматори ще се запознаят с вас още в момента, в който си заемете стаята, и ще ви учудят със способността си да помнят всякакви подробности за живота и навиците ви. Включително какви са хобитата, странностите и все още неизпълнените ви желания.

Важно е да запомните обаче, че тези хора са там на работа и в 99% от случаите те нито имат желание, нито ще станат ваши добри приятели. Затова е добре да си спестите прекалените близости, размяната на контакти или онова "приятелско" споделяне на всякакви лични подробности след няколко изпити коктейла. Не че е невъзможно да се случи, разбира се, но по-скоро е изключение.

Най-дразнещите неща по време на почивка

Храни, напитки и забавления

Добрият all inclusive трябва да предлага повече от необходимото. Във високия клас са включени и малки удоволствия като различни коктейли (най-често не всички от менюто на бара), следобедни и среднощни похапвания, гимнастики, спортни игри, сауни, фитнес и т.н.

Допълнително е редно да се заплащат например масажите, уроците по различни видове спорт с личен инструктор и екскурзиите извън ризорта. Можете напълно безплатно да се включвате в масови уроци по танци, например, в състезания или импровизирани представления. Ако поискате обаче да играете в казиното на комплекса или да пушите пури в специалната зала, ще трябва да платите.

Със сигурност са включени и разни малки, но особено важни подробности като хавлиени кърпи, шезлонги и чадъри за плажа, място край басейна, а на някои места дори плажно масло. Съществуват ризорти, където дори не е разрешено да ползвате обичайната слънцезащитна козметика, защото чрез нея замърсявате околната среда, затова в стаята ви ви очаква комплект екопродукти.

В добрите курорти мениджърските екипи дори подсигуряват винаги свежи сокове в стаята, сувенири за спомен и малки екстри като шоколадови бонбони на възглавницата за лека нощ, бутилка шампанско при посрещането и ухаещи цветя всеки ден.

All inclusive в 12 правила

- Задължително се информирайте предварително какво включва вашият all inclusive, за да не се изненадвате на място.
- Храната, предвидена в тази система, е повече от достатъчно. Изключително невъзпитано е да правите сандвичи “за из път” или да изнасяте храна.
- Шведската маса предполага избор, но не ви задължава непременно да опитате от всичко. Все пак трябва да има стил в консумирането.
- В ресторантите най-често се работи на самообслужване. Това не означава обаче, че сте във ведомствен стол. Внимавайте да не нарушавате спокойствието на останалите, като говорите прекалено високо, шумно дърпате столовете или се храните като животно.
- В all inclusive имате право да поискате някои подобрения - например допълнителни или противоалергични възглавници, друг размер халат или допълнителна козметика.
- Обичайно в тези курорти персоналът е особено любезен. Отговаряйте на поздравите им с усмивка и научете поне местното “Здравей!”.
- Често аниматорите си позволяват да говорят на курортистите на “ти”, без някой да ги е оторизирал. Имате пълното право да направите забележка, ако това не ви е приятно.
- Понякога организираните вечерни спектакли в all inclusive почивките са с твърде ниско художествено ниво. Ако някоя от игрите ви притеснява или ви кара да се чувствате не на място заради сексуалните намеци например, можете да откажете да участвате. Не е необходимо да ставате за смях, за да тече купонът.
- Ако почивате заедно с децата си, все пак не прехвърляйте напълно отговорността за тях на персонала. Научете ги да спазват правилата в курорта - това е не само въпрос на възпитание, но и на безопасност.
- Не предявявайте прекалени претенции. Най-скъпите почивки са тези, организирани специално за вас, а не общите - точно както е с ушития костюм и конфекцията. Вие сте важен клиент, който обаче подписва в договора си за почивка и клаузите със задължения. Затова не изисквайте към вас да има някакво особено и по-специално отношение.
- Персоналът е тук на работа. Не се отнасяйте към тези хора като към слуги. Ако не сте доволни обаче, настоявайте да говорите с мениджъра. Говорете му на вие - много по-стилно е.
- Вие почивате с други хора. Ще трябва да се примирите с присъствието на съседи на терасата или шума от токчета от горния етаж. Стига да са в рамките на поносимото.